Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi

Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi
Güncelleme:

Modacı Zeynep Kartal'ın Anadolu motifleri ve renklerini temel alarak tasarladığı 30 parçadan oluşan koleksiyonu, Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi'nde görücüye çıktı- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu: "Defileyi, geleneksel estetik anlayışımı

KONYA (AA) - İngiltere'de yaşayan ve yurt dışında birçok defileye imza atan modacı Zeynep Kartal, ülkesinde ilk defilesini "Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi" adıyla memleketi Konya'da gerçekleştirdi.

Bir otelde düzenlenen, gelirinin kimsesiz çocuklara bağışlanacağı defileye katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, defile öncesi yaptığı konuşmada, Konya'nın Selçuklu'nun başkenti olduğu gibi yine başkentliğini sürdüren bir şehir olduğunu söyledi.

Konya'nın sadece tarım, sanayi, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle değil, aynı zamanda sanat ve tasarımla da anılmasını istediklerini belirten Davutoğlu, bu defilenin de bu açıdan son derece anlamlı olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin kültürünün renklerini yurt dışında başarıyla temsil eden Zeynep Kartal'a bu organizasyonundan dolayı teşekkür eden Davutoğlu şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki yaptığı tasarımları izlemek hepimiz için heyecan verici olacak. Defileyi, geleneksel estetik anlayışımızın tüm dünyaya tanıtılması için güzel bir örnek olarak görüyorum. Defile gelirinin çocuklarımızın eğitimi için harcanacak olması da ayrıca sevindirici bir husus. Organizasyonu gerçekleştiren tüm dostlarımı kutluyorum."

Davutoğlu, Türk milletinin estetik anlayışını tarih boyunca kilimlerden halılara, yörük çadırlarından saraylara kadar bütün mekanlara taşındığını ifade etti.

Türklerin estetik anlayışının hiçbir dönemde sadece seçkin mekanlar ve ortamlarla sınırlı kalmadığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ruh dünyamız köy evlerimizin döşemesinde de hayat buldu, çeyiz sandıklarımızdaki işlemelerin ve dantellerin uçlarında da. Farklı dokuma biçimlerimizle eşyanın işlevsel özelliklerini zevkli dokunuşlarla harmanladık. Kilimlerimizde duygular özgün birer imza olarak yer aldı. Moda sektörü bu zengin mirastan feyz aldı. Dünyaya sunduğumuz bu büyük zenginliğin birbirinden güzel örneklerini sizlerle bir kez daha yaşamak beni son derece memnun etti. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."

- "Medeniyet köprüsü oluşturmak istedim"

Kartal ise organizasyon ile Anadolu Selçuklu kültürünü tüm dünyaya tanıtmayı amaçladığını söyledi.

İngiltere'de "kırmızı halı ünlülerinin tasarımcısı" olarak tanındığını belirten Kartal, "Bu nedenle Selçuklu'nun gücünü, asaletini, zengin mirasını, geçmişin karakterini bugünün yıldızlarına uyarladım. Bir medeniyet köprüsü oluşturmak istedim. Uluslararası alandaki tanıtım faaliyetleri bir ülkenin dünyadaki saygınlığı demektir. Bu projenin amacı dünyada savaşın hakim olduğu şu dönemde Selçukluların modern dünyaya bir örnek olarak sunulmasıdır" diye konuştu.