Umut Ve Umutsuzluk Üzerine - 2

Güncelleme:

Yarına umutla bakmak, yaşama sevincini artırmanın bir yolu olarak algılanmaktadır. Umutsuz bir yaşam adeta fiziksel gereksinmelerin karşılanmaması demektir. Bütün toplumlarda olduğu gibi, bireyler, umutla birlikte umutsuzluğu birlikte yaşar. Ancak, Türkiye’de umutsuzluk umutla yaşamayı sollamış durumda.

   Peki umut nasıl arttırılabilir? Umutsuzluk ne zaman artar? Bunu geleceğimiz için kendimize sormamız gerekmez mi?

   Doğruyu objektif veren, doğru gazete haberi veren görünce umutlarımızı arttırmalı.

Amacı, özgürlük mücadelesi olan Gezi gibi toplumsal hareketlerini görünce umutlar daha da artar.

 Gelecekte, adaletli ve eşitliliği önemseyen iktidarları hayal ettikçe umutlar daha da artar. Ancak, rektörlük, bakanlık, milletvekili, kısaca statü sahibi olmak için yağcılığın haddi hesabı yoksa, rantçılar iş peşindeyse, ekonomide sorunlar var ise, siyaseti ve dini yozlaştıran siyasetçileri görünce, bireyci ve çıkar uğruna yapılan haksızlıkları görmek insana acı veriyor.

   Yurttaşlarımız şu sorulara yanıt vermek durumundadır. İnsanca yaşamı hak etmiyor muyuz? Yoksa itilip, hor görülen bir insan tipi olmalıyız? Kısaca, bugünkü olumsuzlukları yaşamak zorunda mıyız?

Neredeyse, her alanda sıralaması dünyada sonlara yakın bulunan, ekonomik çıkmazları bulunan, emperyalist ülkeler tarafından itilen, sömürülen bir ülke görüntüsünü silmenin görüntüsünü silmenin yolu nereden geçmektedir?

   Çok üretmekten, ölçülü tüketmede ve en önemlisi sağlıklı, etkili bir siyasi iktidardan geçmektedir.

Yine, toplumsallığı, bireyselliğe yeğlemekten geçmektedir.

Mutluluk, demokrasinin, demokratik değerlerle ve bilgi, ilgiyle gelişeceğine inanmaktan geçer.

Bir yere getirdiğimiz siyaset adamlarına, gücünü aşmalarına izin vermememiz gerekmez mi? İktidar farklılıklara karşı hoşgörülümü?  Yurttaşları değerlendirirken ben merkezcilikten kendilerini kurtarabilmekte midir?

   Atalarımız daha uygar bir yaşam istemişlerdir. İşte önemli bir ölçüt, uygar yaşama katkı sunacak şeylerdir. Başka bir ifadeyle, uygar yaşam kakı sunacak şeyler mutluluğumuzun kaynağı olarak düşünülmelidir.

   Bu günümüzün ve gelecek günlerimizin umutla yaşamanın yolu, uygarlığa yarışır, uygun tutum, davranışların neler olduğunun  belirlenmesi gerekmez mi.                        

Diğer Yazıları
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme
Özgürleşmek üzerine