Temassız kredi kartı kullanımında nelere dikkat etmeliyiz ?

Güncelleme:

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, salgın hastalık sürecinde kredi kartı ile internetten üzerinden yapılan alışverişlerde ve temassız kredi kartı kullanımında, önceki yıllara göre artışlar yaşanmıştır. Salgın hastalık riskine karşı fiziksel teması azaltması açısından, temassız kredi kartı kullanımı tercih edilmektedir. Kredi kartları dışında, diğer banka kartları da temassız kart özelliği taşıyabilmektedir.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) temassız kart özelliği taşıyan kartlarla günlük işlem yapma limitini 250.-TL’ye yükselterek, kredi kartınızla bu tutara kadar şifre tuşlamaksızın alışveriş yapma imkanı getirmiştir. Yaptığınız alışveriş sonrası, kredi kartınız eğer temassız kart özelliği taşıyor ise, 250.-TL’ye kadar olan alışverişinizi, kartınızı kendi elinizde tutarak, pos cihazına parmaklarınızla şifre girmeksizin, pos cihazına kartınızı azami 4 cm’lik bir mesafeden tutmak suretiyle okutup, alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.
Temassız kredi kartı kullanımı yaygınlaşırken, bu kartların kullanımı sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Bunlar;
-Öncelikle, cebinizde taşıdığınız kredi kartınızın teknik açıdan temassız kredi kartı özelliğine sahip bir kart olup olmadığını öğrenmelisiniz.
-Temassız kredi kartı kullanmak istemiyor iseniz bankanız ile görüşüp, kredi kartınızın temassız kart özelliğini kapattırabilirsiniz. Aksini istiyorsanız, temassız kart özelliğini aktif hale getirtebilirsiniz.
-Yaptığınız alışveriş tutarı ile ödeme sırasında pos cihazında yazan tutarın aynı tutar olmasına dikkat etmek gerekiyor. Hızlı davranmak ve sosyal mesafeyi sağlamak açısından bazen pos cihazında yazan tutar net görünemiyor olabilir. Veya kartınızın mükerrer teması ile birden fazla aynı tutarda işlem yapılabilir. Bu nedenle, mutlaka pos cihazından çıkan slibi istemek ve tutarı kontrol etmek gerekiyor. Pos cihazından çekilen tutarda uyumsuzluk olması halinde, hemen işyerinde itiraz edip, düzelttirmek gerekmektedir.
-Cebinizde, cüzdanınızda taşıdığınız temassız kredi kartlarına, toplu ulaşım araçlarında ya da kalabalık ortamlarda, yanlarında taşıdıkları seyyar pos cihazlarını yaklaştırmak suretiyle (Kredi kartlarından tahsilat yaparak) dolandırıcılık yapan kişilere karşı, yakın temasdan kaçınılmalı, bu tür tahsilatların öğrenilmesi halinde hemen bankaya harcama itirazı yapılmalıdır. Ayrıca, dolandırıcılıkta kullanılan pos cihazının kayıtlı bulunduğu işletme ya da şahıs hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.
-Aylık dönemsel kredi kartı ekstrelerimizi düzenli olarak mutlaka kontrol ederek, ilgisiz alışverişlere karşı bankamıza harcama itirazında bulunmalıyız. 01 Temmuz 2020 tarihi itibariyle bankalar aylık hesap ekstrelerini elektronik ortamda gönderebilmektedir. Bu açıdan, elektronik ortamda( E-posta yoluyla) gönderilen ekstrelerimizin takip ve içeriğini düzenli olarak mutlaka kontrol etmeliyiz.
-Maddi zararlarımızın giderilmesi amacıyla, öncelikle bankamıza müracaat etmeliyiz. Sonuç alınamaması halinde, tutara bağlı olarak tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemesine başvuruda bulunmalıyız.
Sonuç olarak;
Günümüzde teknolojik yenilikler ya da salgın hastalık riski gibi tehditler, günlük hayatımızı değiştirip, tüketici tercihlerimizi doğrudan etkileyebilmektedir. Kredi kartları, ihtiyaca uygun, bilinçli bir şekilde kullanıldığında, çağdaş bir ödeme aracı olma fonksiyonunu başarı ile yerine getirebilmektedir. Temassız kredi kartları, bilinçli ve dikkatli kullanıldığında, hem ödemelerin daha hızlı yapılmasını sağlayacak, hem de fiziksel teması azaltarak salgın hastalığın bulaşma riskini düşürmüş olacaktır.
Yararlı olması temennisiyle, saygı ve sevgilerimle. 16 Temmuz 2020

Levent KÜÇÜK

Genel Başkan

Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.