Şundan Bundan
Değerli okurlar, bu haftaki analizimizde bir kaç konuyu kısa başlıklar altında ele almak istiyorum. Ekonomik konularda, aynı anda bir çok enteresan gelişme var.
Petrol Fiyatları :
Irak savaşının çabucak sona ermesi, Irak'ta petrol üretimini aynı hızla artıramadı. Buna karşılık ABD ekonomisinde, özellikle 11 Eylül'den ve Irak savaşından kaynaklanan harcamalardan dolayı ekonomi, beklenenden hızlı büyümeye başladı. Bütün bunlara ek olarak, elektrikte ortaya çıkan üretim eksikliği ile beraber, petrole olan talep arttı. OPEC'in kotaları koruması, Nijerya'nın siyasi karışıklıkları ve Venezuella'nın genel grev sonrası aksayan üretimi, dünya petrol arzını düşük tutmakta. Amerika Ticaret bakanlığının verilerine göre, ABD ekonomisi 2003'ün ikinci çeyreğinde özellikle savunma harcamalarından dolayı, yüzde 3.1 büyüdü. Bu büyüme değeri, geçtiğimiz ay yapılan tahmini büyüme değeri yüzde 2.4'ün, bir hayli üstünde.
Ana Mallar :
Petrol'de fiyat yükselişi tipik bir arz talep dengesizliği. Türk ekonomisini idare edenler iç borcu çevirmeye kilitlendikleri için, dünya fiyatları düşerken yurt içi fiyatlara bu düşüşü yansıtmadılar. Amaç, artan vergi geliri ile iç borcun çevrilmesine ilave katkıda bulunmaktı. Şimdi, tekrar dünya fiyatları yükselme eğiliminde. Bakalım hükümet, halkı hazır vergi 'kumpasına' almışken, yükselen fiyatları içeriye nasıl yansıtacak.
Bu arada sanayi girdisi olan diğer ham madde ve ana mallarda dünya çapında bir kıpırdanma var. Altın fiyatları son 7 yılın en üst düzeyinde ( Arşiv'de 10 ay önce yazdığım Altın yazısı), kereste fiyatları yükselme eğiliminde, kahve fiyatları yükselme eğiliminde, diğer bazı ham madde fiyatları yükselme eğiliminde.
Borsalar ve IMF Fırçası :
İster inanın ister inanmayın, IMF Amerika'yı uyardı. Uyarma nedeni, Amerika'nın bütçe açıkları. Bush yönetimi yavaşlayan ekonomi ile birlikte vergi gelirleri azalırken, askeri harcamaları artırınca, birden bire, görülmemiş bütçe açıkları ile karşı karşıya kaldı.
Amerikan ekonomisinin bel kemiği olan konut kredileri, 7 haftadır yükselişe devam ediyor. Bunun da en büyük nedeni, Amerikan hazinesinin bütçe açıklarını kapatmak için piyasalardan sürekli borçlanması. Şimdi esas bilinmez; Mart ayından bu yana hafif hafif yükselen Amerikan Borsalarının, artan faizler karşısında nasıl reaksiyon vereceği.
Uzun bir aradan sonra, küçük yatırımcılar borsaya geri dönmeye başladılar. Teknik analizler açısından, borsa şu anda çok kritik bir eşiğe gelmiş durumda. Nasdaq endeksinin, 5 yıllık analiz çerçevesinde, 200 günlük ve 50 günlük hareketli ortalamaları çakışır bir seviyeyede duruyor. Eğer 50 günlük ortalama, 200 günlük ortalamayı aşarsa, borsanın teknik olarak yükselişe devam etmesi gerekmekte. Önümüzdeki bir iki hafta borsalar açısından 'ayılarla', 'boğalar' arasında tam bir halat çekme yarışı olacak.
Merkez Bankacılar Wyoming'te :
Bütün bu gelişmeler olurken, dünya Merkez Bankası başkanları ABD'nin Wyoming eyaletinde buluşuyorlar. Bu yılki toplantının konusu, oldukça ilginç ve Dünya Merkez Bankacılarının son iki yıldır rahatsız oldukları paranoyak bir korkuyu dile getiriyor : Dünya çapında deflasyon !!!.
Dünya Merkez Bankalarının bankası BIS ( Bank of International Settlements) bu konuda ilginç tebliğler sunacak. Üzerinde en çok durulan konu, enflasyonu dünya çapında başarılı bir şekilde aşağı çekerken, neden, deflasyon girdabı ile karşı karşıya kalındığı.
Bu arada, Amerikan Bono piyasası traderleri, Greenspan'in Cuma günü yaptığı konuşmaya kilitlenmiş durumdalar.
Değerli okurlar, Türk medyasının 'geyik muhabbeti' çok cazip. Bu 'geyik' kervanına katılmanın dayanılmaz hafifliği, insanı şeytan gibi dürtüyor. Tavla, futbol, cinsel organlar v.s. v.s. ekonomi ve politika yazarlarının tercihli konuları. Bu tür konular araştırmada gerektirmiyor. Yazılanlar, bardan bara gezerken kaynatılmış bol sirkeli ve sarmısaklı işkembe çorbası adeta. Gelgelelim, dünyamız dönüyor ve global olaylar hızlı.
Zaman zaman Türkiye'nin içine kapanmış 'sığ' entelektüel ortamından başımızı kaldırıp
etrafa göz atmanın bir zararı yok.
29 Ağustos '03
Maryland
[email protected]