Okullarda Rehber Öğretmenlerin Sorunları

Güncelleme:

Günümüzde rehberlik ve psikolojik hizmetleri, modern eğitimin çok önemli bir parçası haline gelmiştir.Rehberliğin bireyde gerçekleştirmeye çalıştığı birçok amaçları vardır.Bunlar arasında, bireyin kendini tanıması, gizil güçlerini geliştirmesi, ve çevresine uyum sağlaması sayılabilir.

Çağdaş eğitimde, ayrı olarak düşünülmeyen rehberliğin önemi tartışılamaz.Çünkü bireylerin kendi gelişmelerinin ve gereksinmelerine uygun durumları ve olanakları tanımaları zorlaşmıştır.Bireylerin kendilerine en uygun durumları ve olanakları tanımaları zorlaşmıştır.Bireylerin kendilerine en uygun iş ve ya mesleği seçmeleri önemli ölçüde zorlaşmıştır. Öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine en uygun bir öğrenimi yaparken kendilerine uygun ders, kurs, bölüm proğramı, eğitici çalışma ve bir üst okul seçimleri zorlaşmıştır.Yine, yetişkin ve genç kuşak arasında ciddi uyumsuzluklar, toplumumuzda ve eğitimimizde kişilerarası ilişkileri sevgi, saygı ve güvene yönelik ilke ve anlayışlara göre düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Bu ve benzeri durumlardan dolayı, eğitim uygulamalarından olduğu gibi rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri Türk Milli Eğitinin içinde ayrı bir yeri ve önemi vardır.
      Ancak uygulamada okullarda rehber öğretmenlere yeterince önem gösterilmemektedir.Rehber öğretmenlerin bir çok sorunu bulunmaktadır.Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- okul yöneticilerinin destekleri yetersizdir.
-  Rehber öğretmenleri diğer öğretmenler tarafından neden derse girmiyorlar diye eleştirilmektedir. 
- Psikoloji ve sosyoloji alanlarında rehber öğretmenlerin yerine atama yapılmaktadır.
- Bazı okullarda,rehber öğretmenlerin hizmet verecek ofisleri bulunmamaktadır.
- Diğer öğretmenler tarafından rehberlik hizmetleri önemsenyebilmektedir.
- Rehber öğretmenler birden fazla okulda görevlendirilebilmektedir.
- Rehberlik gerekli araç gereçler ,okullarda eksik olabilmektedir.
- Genelde sorunlu öğrenciler rehber öğretmenlere yönlendirildiği için normal öğrenciler damgalanmak korkusuyla rehberlik hizmetlerinden yararlanmamayı tercih edebilmektedir.
- Öğrenci mevcutları rehberlik hizmetleri için çok kalabalık.ve
Rehber öğretmenlere işinin dışında idari işler verilebilmektedir.

Eğitimci-Yazar Hasan Güneş [email protected]

Diğer Yazıları
Özsaygı düşüklüğü ve yalnızlaşma
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme