Mobbing ve Öğretmenlerimiz

Güncelleme:

Özel günlerde ve diğer günlerde yetkiler tarafından, bütün iyi sıfatlar yakıştırılır öğretmenlere. Ancak, yetkililer öğretmenlerin maddi sıkıntılarının yanında  maruz kaldıkları psikolojik şiddetden (mobbing) habersiz davranmaktadırlar. Derlediğim örnek olaylardan saygıdeğer öğretmenlerimizin okullarda saygısız, etik dışı davranışlara maruz kaldığını göstermektedir. Bu örnek olayların başında, ayırımcılık, tedirgin etme,aşağılama gelmektedir. Aşağıdaki satırlarda, bu örnek olaylara yer verilmektedir.

ÖRNEK OLAY 1

Bir köy okulunda çalışıyordum. Eşimin doğru dürüst işi yoktu.Buna okul müdürümüz takmıştı Okuldaki  bir iki öğretmen de müdürün arkadaşıydı.Benim eşimin işlerinin iyi olmaması neden onları rahatsız etmişti hala anlamış değilim.Bana sürekli ‘adam bakıyorsun’ ‘sen aptalsın’ gibi laflar ediyorlardı. Yaptığım her işi ücret karşılığı yaptığımı söyleyerek, ne yapsın paraya ihtiyacı var diye aşağılıyorlardı.Bu yüzden vücudumda alerjiler çıktı.Okulda hiç huzurum kalmadı.Birkaç kez sizi ilgilendirmez desem de durum değişmedi.Hala alylarını sürdürüyorlar. Üç kez tayin istedim.Ama puanım yetmediğinden çıkmadı.Küçücük köy okulunda on iki öğretmeniz.İşsizlik herkesin başına gelebilir.Eşimden mi boşanayım.Resmen huzurum bozuldu.En kısa zamanda tekrar tayin isteyeceğim. Halbuki müdürün karısı da çalışmıyor. Sonuçta o da eş bakıyor.Acaba bunun için mi beni hazmedemiyor.Anlayamıyorum..

ÖRNEK OLAY 2

Öğretmenliğimin ilk yıllarıydı.Bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktaydım. Genelde herkes ile selamlaşan,hal hatır soran birisiyim.Ancak okul müdürümüze ben ne zaman selam vermeye çalışsam okul müdürümüz sürekli görmezden gelme veya ‘yarım ağızla’ alırdı. Kendisi ise bana hiç selam vermiyordu. Tabii ki bunun nedenini ben bir türlü öğrenemedim.Okul müdürü ile iletişim kurmadan da öğretmenlik yapılabileceğini kendi kendime telkin ediyordum.Ama hep üzerimde bir tedirginlik mevcut oluyordu.Okula geç kalmamak için hep gereğinden erken hazırlanmak zorunda kendimi hissediyordum. Bu ve buna benzer durumlar bende oldukça fazla stres yaratmaktaydı. Neyse ki okuldan ayrılıp başka kuruma geçtim de rahatladım.

Emekli öğretim görevlisi
Hasan GÜNEŞ
     

Diğer Yazıları
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme
Özgürleşmek üzerine