Karne İçin Beni Lütfen Üzmeyin

Güncelleme:

İlköğretim ve orta öğretim okulları milyonlarca öğrenciyi ve veliyi ilgilendiren karneleri 01/20/2012 tarihinde dağıtarak ara tatile girecektir.

         Har karne günü yaklaştığında 10 (on) yaşındayken yaşadığım karne heyecanı ve sonucunu hatırlıyorum.Annemin rahatsızlığı nedeni ve ilgisizliği nedeniyle, kardeşimle birlikte sınıfta kalmıştık. Ancak, sonraki sınıflarda ailemizin de katkısıyla hep çalışkan öğrenciler olduk.1985 yılında açılan sınavı kazanarak bir üniversite öğretim elemanı olarak göreve başladım. 27 yıldır bu görevimi devam ettirmekteyim.Kardeşim ise üniversite sınavında bir puan farkla hukuk fakültesine girmeyerek, bir sonraki tercihi olan coğrafya öğretmenliğine girdi.Şu an başarılı bir öğretmen olarak görevini devam ettirmektedir.Kısaca başarısızlıklar istenirse başarıya dönüştürülebilir.

      Karneler dağıtıldığında , veliler ve öğrenciler üzülebilir. Anacak unutulmaması gereken, karne sonuçları bir son değildir.Bir öğrencinin, genel anlamda sayısal, sözel, görsel vb. olmak üzere farklı zeka alanları vardır.Öğrencinin kendi zeka alanlarına karşılık gelen derslerden başarılı; ancak diğer alanlardan başarısız olabilir. Kaldı ki öğretmen, veli ve öğrenci arasında kurulacak sağlıklı bir iletişimle Başarlı sonuçlar elde edilebilir.

      Başarılı öğrenciler, başarıları ödüllendirilerek pekiştirilmeli ve başarısına etki eden faktörler korunmalıdır.

     Başarısız öğrencileri ise üzecek söylem ve eylemlerden kaçınılmalıdır.Aksi halde, öğrenci iç çatışmalar ve iç dünyasında yalnızlık yaşayabilir.Ayrıca,öz saygısın ve özgüvenini yitirebilir. Bu ise hem veli hem de öğrenci için istenmeyen sonuçtur.

    Veli, öğrencinin başarısızlığında kendisinin payı olduğunu bilmesi bir sonraki dönemlere etkisinin olumlu olacaktır.

    Başarısızlık durumunda,öğrencinin duyguları paylaşılmalı ve empati kurulmalıdır.Yine, başarısızlığını nedenlerinin neler olabileceği konusunda öğrencinin açıklama yapmasına fırsat verilmelidir.

   Öğrencinin, okuldan velisinden ve öğretmenlerinden beklentilerinin neler olabileceği konusunda açıklama yapması için yüreklendirilmelidir.

    Her zaman, karnenin bir uyarı , dikkat çekme işlevine sahip olduğunu öğrenciye kabul ettirilmesi gerekir.            

Diğer Yazıları
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme
Özgürleşmek üzerine