İsminin açıklanmasını istemeyen gelir vergisi rekortmenleri...

Güncelleme:

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden ilk 100 mükellef listesini açıkladı. Bu listelere, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfasında “Haberler” kısmından (https://www.gib.gov.tr/) ulaşılabilir.

“Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır” anlayışı ile vergi gelirlerinin devlet için, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için önemini hepimiz biliyoruz.  Bu açıdan, gerçek gelirlerini, kazançlarını beyan ederek, vergilerini ödeyen mükelleflerimizi tebrik ediyoruz.

Listeler açıklandığında, kurumlar vergisi beyanında yine bankalar ilk sıralarda yer alırken, gelir vergisi mükellefleri arasında isminin açıklanmasını istemeyen mükelleflerin sayısının fazlalığı dikkat çekti. Listenin ilk sırasındaki mükellef başta olmak üzere, ilk 100’e giren rekortmenlerin 67’si isminin açıklanmasını istememiş. Bu sayı, ilk 20’ye giren rekortmenler arasında 13 olarak (isminin açıklanmasını istemeyen) gerçekleşmiş.

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı vergi beyanlarına ilişkin listeleri her yıl ilan ediyor. Ayrıca, yasal açıdan vergi mahremiyetinin bir gereği olarak, mükellefler, istemeleri halinde beyanlarıyla ilgili isimlerinin açıklanmasını istemeyebilirler.

İsminin açıklanmasını istemeyen bu kadar çok vergi mükellefi olunca, empati yaparak, isimlerinin neden açıklanmasını istemediklerini düşünmek istedim. Açıkçası, gelirimiz, kazançlarımız, zenginliğimiz başkaları tarafından bilinmesin, ne olur ne olmaz düşüncesiyle “bir endişe” göstergesi olarak mı? Yoksa “bir mütevazilik” düşüncesiyle, düşük gelirlilere, topluma bir saygı göstergesi olarak mı? olduğuna karar veremedim.

Kişisel olarak, üreten, istihdam yaratan ve vergisini ödeyen mükelleflerimizi içtenlikle alkışlıyorum. Gönül isterdi ki, her birinin kimliğini öğrenerek, toplum olarak hep birlikte onları daha çok alkışlasaydık. İngiliz devlet adamı, politikacı Winston CHURCHILL’in “Güzel vergileme diye bir şey yoktur.” sözüne rağmen, gerçek gelirlerini, kazançlarını beyan eden her bir mükellefe, toplum olarak şükran borçlu olduğumuzu düşünüyorum.Saygı ve sevgilerimle. 21.01.2021

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/

LEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek
Lisansını tamamladı.
levent küçük

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici,
bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Kredi kartı sahipleri dikkat! Sadece 19 gününüz kaldı!
Bölgemizdeki jeopolitik gelişmeler ve ekonomi
Yerel basın ve meslek etiği