Devlet okulu gerçekten parasız mı?

Güncelleme:

İlköğretim ve okul öncesi öğrencileri 24 Eylül Perşembe sabahı çalan zil ile yeni ders yılına başladılar. Edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci okul heyecanı yaşadı.

Çocukları ilk defa okula gidecekler için çok zordur bir karar verebilmek. Her eğitim yılı başında en fazla sıkıntıyı aileler çeker.

Durumu iyi aileler devlet okulu ile özel okul arasında gidip gelirler. Geçim derdine düşmüş ailelere tek yön levhası devlet okulu içindir.

Okula çocuk göndermek aileler için ciddi külfetlidir. Kırtasiye masrafları, servis, yemek, ilave kitap ve defterler, kıyafetler...

2003-2004 eğitim yılından beri ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılıyor. Sanılmasın ki; ailelerin üzerinden büyük bir yük kalktı.

İş sadece kitap parası ile bitmiyor.

Devlet okulları parasız olarak bilinse de yıllardır “kayıt parası” alımını kimse engelleyemedi.

Tüm yıl boyunca ailelerin cebinden kayıt parasıyla başlayan ödemeler bitmek bilmiyor.

Okulun başta temizliği olmak üzere, eskiyen dolap, masa ve spor malzemeleri vb. temel harcamalar için ailelerden sürekli paralar toplanıyor. Tüm yük ailelerin sırtında.

Yıllardır yazılıp çiziliyor ama bir türlü sorun bulunamıyor. Bazı okullara gelen ödenek temizlik, elektrik, su ve telefon gibi temel ihtiyaçları karşılamadığı için öğrenci velilerinden para toplanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun bir soru önergesine verdiği yanıta göre geçen yıl okulların sadece temizlikçi ihtiyacını gidermek için velilerin cebinden 75 milyon TL çıkmış.

2007-2008 eğitim dönemi rakamlarına göre Türkiye’de yaklaşık 70 bin devlet okulu bulunuyor. Toplam öğrenci sayısı 14 milyon 200 bin civarı...

Milli Eğitim Bakanlığı okulların depreme karşı güçlendirilmesi ödeneğini 2008 eğitim döneminde 70 milyon YTL'den 20 milyon YTL'ye indirdi.

Eğitim-Sen'in hazırladığı “2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” başlıklı raporda, eğitimin maliyetinin giderek öğrenci ve velilerin sırtına yüklendiği, Türkiye'de eğitime ayrılan payın ekonomik açıdan Türkiye'nin çok gerisinde kalan Barbaros Adaları, Fildişi Sahilleri, gibi ülkelerin dahi gerisinde kaldığı belirtiliyor.

25 Eylül Cuma günkü Milliyet Gazetesinde haberdi...

OECD rakamlarına göre, Türkiye'de devletin öğrenci başına yaptığı yıllık eğitim harcaması miktarı ilköğretimde 1130 ABD doları, ortaöğretimde 1834 ABD doları, yükseköğretimde 4 bin 648 ABD doları.

Bu harcamanın yüzde 65 civarının personel giderine ayrıldığı var haberde...

Milli Eğitim Bakanlığı`nın 11 Kasım 2008 tarih ve 11687 sayılı `Ödeneklerin Zamanında ve Usulünce Harcanması` konulu yazısında `Anadolu, Fen, Anadolu Güzel Sanatlar, Sosyal Bilimler ve Spor Lisesi müdürlüklerinin 2008 yılında gönderilen ödenek dışında 12 milyon YTL ödenek üstü harcama yaptıkları tespit edilmiştir` denildi.

Yani...Ödenekler kesintiye uğradı.

Kesintiye uğrayan ödeneğin ödeyemediği harcamalar kimlerin cebinden çıkıyor?

Öğrenci velilerinin...

Şimdi sorun bakalım kendinize...

Devlet okulları gerçekten parasız mı?

Diğer Yazıları
Bahçeli'nin tarihi çağrısı
Keşke ülkede muhalefet olsa
Bize yarınlar lazım
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız