Bir caddenin dönüşümü: Bakırköy İncirli Caddesi'nin İSPARK'lı oluşu

Güncelleme:

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük yazdı: Bir caddenin dönüşümü: Bakırköy İncirli Caddesi'nin İSPARK'lı oluşu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Bakırköy İncirli Caddesi üzerinde düzenleme çalışmaları başlatıldığında, caddenin daha güzel görünümlü ve kullanışlı hale getirileceği beklentisi, hepimizde bir heyecan yaratmıştı. Güzergahın tek yöne dönüştürülmesiyle başlayan kargaşa, ne olduğu belirsiz, biçimsiz kaldırımlar ortaya çıkınca, hayal kırıklığı yaratmıştı.

Trafik kazası riski başta olmak üzere, caddeye ilişkin yoğun şikayetlerin artması üzerine, İBB yeni yaptığı kaldırımları yeniden sökmek zorunda kalmıştı. Belediye bütçesinden ne kadarlık bir harcamanın boşa gittiği ise hiç bilinmedi.

Tabir yerinde ise “yap boz yap” sonrası, yol ve kaldırımlar bugünkü şekline getirildi. Kaldırımlar öncekine nazaran daha güzel görünümlü ve kullanılabilir hale getirilmişti. Bu ikinci düzenleme için de belediye bütçesinden ne kadarlık bir harcama yapıldı yine bilinmedi. İncirli Caddesi başlangıç kısmından kalkış yapan belediye otobüslerinin ve halk minibüslerinin oluşturduğu trafik yoğunluğu ile cadde üzerindeki işletmeler önüne yapılan oto parklar, caddenin trafik akışını olumsuz etkiliyordu.

İncirli Caddesi, tek yönlü gidiş güzergahına dönüşmüş olmasına rağmen, çift yönlü (gidiş gelişli) güzergaha sahip olduğu günlerden daha fazla trafik yoğunluğu yaşar hale gelmişti.

Ancak, vatandaşlar tarafından cadde üzerindeki cep parklarda boş yer bulunması halinde, araçlar ücretsiz olarak park ediliyordu.

Bu hafta başından itibaren, İncirli Caddesi üzerindeki cep park yerlerinin İBB iştiraki İSPARK A.Ş. tarafından ücretli park yeri olarak işletilmeye başlandığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Yani, çift yönlü gidiş geliş güzergahlı İncirli Caddesi’nden, tek yönlü gidiş güzergahlı ve cadde üzerindeki ceplerin İSPARK A.Ş. tarafından ücretli olarak işletildiği bu günlere gelmiş bulunuyoruz.

Caddenin düzenleme aşamalarında, tek yönlü gidiş güzergahı haline getirilmesinde ve cadde üzerindeki ceplerin İSPARK A.Ş. tarafından ücretli işletilmesine ilişkin kararlarda, Bakırköylülere danışılarak, görüşlerinin alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Bu konuda bir bilgimiz ve duyumumuz bulunmuyor.

Ancak, kamuya ait olan, vatandaşların kullanımında bulunan cadde ve sokakların ücretli olarak işletilmesine karşı olduğunuzu açıklıkla ifade etmek isteriz. Bu konuda, “BELEDİYELER YOLLARDAN OTOPARK ÜCRETİ ALAMAZ” şeklinde Danıştay Kararı bulunmaktadır.

Ayrıca, ücretli otopark haline getirilmesi çok mu gerekliydi, bunun gerekçeleri neydi diye, karar vericilere sormak isteriz. Cadde üzerindeki cepler ücretsiz olarak vatandaşlar tarafından kullanılmaya devam etse ne olurdu?

Trafik yoğunluğu oluşuyor ya da değnekçiler kazanç sağlıyor yaklaşımının bir bahane ve acizliğin ifadesi olduğunu düşünüyorum. Ben buraya harcama yaptım karşılığını çıkarmalıyım ya da zaten burayı ücretli otopark yapmak için düzenledim yaklaşımlarını ise hiç düşünmek bile istemiyoruz.

Bugün itibariyle, İSPARK A.Ş. tarafından ücretli otopark olarak işletilen bir İncirli Caddesi’ne sahibiz. Uygulamanın yerinde olup olmadığına ya da her şeyin güzel olup olmadığına, Bakırköylüler ve İstanbul halkı karar verecektir.

Saygılarımızla.

Levent KÜÇÜK
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)