Bilmek ve eğitim
Bilmek, insanı daha büyük, bilge, zengin, güçlü, gelişmiş ve daha değerli kılar. İnsanın potansiyelini gerçekleştirmesini sağlar. Bir insan için kendini gerçekleştirme çok büyük bir öneme sahip. Ancak, bilmeyen bir insanın kendini gerçekleştirmesi mümkün müdür?
Kuşkusuz, öncelikle aile ve eğitim siteminin başlı başına bu rolde önemli bir yeri bulunuyor. Çünkü, aile çocuğun toplumsallaşmasında başlı başına rol oynuyor. Ancak anne-babaların yeterli bir eğitime sahip olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, ailelerimizin sosyo ekonomik yapısının da çocuk eğitiminde yeterli olmadığını söyleyebiliriz.
Eğitim sistemi de başlı başına sorunlar yumağı içerisinde. Müfredat proğramı ve yansıması olan ders kitaplarının yeterli olmadığını görüyoruz.
Diğer taraftan, öğretmenlerin alan bilgisi ve sınıf yönetimi konusunda ciddi olumsuzlukları bulunuyor.
Bir insan için kendini gerçekleştirme ancak bilgi olabilir. Bilgi olmaksızın bireyin kendini gerçekleştirmesi mümkün değil. Ayrıca bilgi olmaksızın kaliteli yaşam mümkün mü? Yine demokrasinin en koşullarından biri yurttaşlık bilgisinin gelişmesi mümkün mü?
Diğer taraftan, bilgi olmaksızın bireyin gizil güçlerini ortaya koyabilir mi?
Bütün bunlara rağmen, ülkemizde bilginin oluşmasında aile eğitimi ve eğitim sisteminin yeterli olmadığını söyleyebiliriz.