Bencil öğrencilerle başa çıkmak
Bilindiği bencillik, bireyin başkalarının yararını düşünmeden, kimi kez onlara zarar vererek; davranışlarını yalnız kendi gereksinmelerini gidererek, kendine çıkar sağlayacak biçimde yönlendirmesine verilen isimdir.
Kuşkusuz, bencil öğrencilerin öğretme-öğrenme sürecini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Bu olumsuzlukların başlıcalarını tespit etmek gerekmektedir. Bencil öğrencilerin, uyum sorunu yaşayabilmektedirler. Uyum sorunu yaşayan bencil öğrenciler çevreleriyle anlamlı ilişkiler ve çevreleriyle bütünleşmelerinde güçlükler yaşayabilmektedir.
Çevresiyle anlamlı ilişkiler kuramayan bencil öğrencilerin toplumsal güdülerinin karşılanması beklenemez. Yine, bencil öğrencilerin toplumsal ihtiyaçlarının karşılanmaması, bu öğrencilerin yalnızlaşması ve eğitim sistemine yabancılaşması demektir.
Yabancılaşma içinde bulunan öğrencilerin sınıf içi sorunlar çıkarması, sınıf arkadaşlarıyla çatışma içine girmesi ve iletişim sorunları yaşaması kaçınılmazdır. Ayrıca, akademik sorunlar yaşayabilirler. Ancak; bu nitelikteki öğrencilerin sisteme kazandırılması gerekmektedir. Ancak, bütün sorun bu öğrencilerin öğretme- öğrenme sürecine nasıl katılacağı sorunudur.
Öğretmen, grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerine ağırlık verebilir. Yine informal etkinliklere ağırlık verilerek bu öğrenciler kazanabilir.
Yine, bencil öğrenciler için rehberlik hizmetlerinden yararlanılabilir. Ayrıca, bu nitelikte öğrencilerin velileriyle görüşülebilir. BU öğrencilerin aktif katılımı sağlanmalıdır.