Amerika'da Cinsel Taciz Rüzgarı
Türkiye'nin gündeminde Zarrab, Kılıçdaroğlu, döviz kuru, Kudüs gibi sansasyonel konular varken...
Şimdi nereden çıktı bu ‘cinsel taciz’ diye düşünmeyin.
Rivayet odur ki, yazılmamış bir kural var: Dünyada bir konu önce Kaliforniya’da ortaya çıkar; sonra Amerika’ya yayılır ve nihayetinde küresel modaya dönüşür.
Son 6 haftadır Amerikan medyası ve kamuoyu cinsel taciz konusuna odaklanmış durumda.
Gün geçmiyor ki tacizciler kervanına bir ünlü daha katılmasın.
GÖRÜNTÜNÜN GERÇEĞİ AŞTIĞI BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ
Halk kitleleri, beyaz perde başta olmak üzere ekranlardan ve gazete köşelerinden tanıdığımız simaları 'yarı tanrı' haline getirmekte sınır tanımıyor.
Öyle ki, idol haline getirilen tiplemelerin aslında etten kemikten birer insan oldukları unutuluyor.
Oynadıkları rolün, söyledikleri sözün, gösterdikleri duruşun aslında bir düzine uzman tarafından kurgulanmış olduğunu unutuyoruz.
Kolayımıza geldiği için olsa gerek kendimizi mezkur figürlere kaptırmaktan alı koyamıyoruz.
EN BÜYÜK TACİZ KAYNAĞI: MEDYA
Türkiye’de marka değeri olmamakla birlikte bir çok meşhur filme imza atan Harvey Weinstein isimli şahsın, Hollywood’da kronikleşen taciz olaylarında; adeta patlayan çıban başı olduğunu söyleyebiliriz.
İsimleri burada sıralamak istemiyorum!..
Zira onlarca ünlü aktris Harvey’in ne kadar arsız bir tacizci olduğunu açıkça ilan etti.
Ki hemen ardından baraj kapıları açıldı ve tüm irin ortalığa saçıldı.
Ünlü Time Dergisi 70 kişilik bir liste yayınladı. Listenin çoğunluğunda medya mensuplarıile birlikte bazı politikacılar ve CEO'lar da var.
Ünlüler arasında, ABD’de her 3 evden birinde izlenen ‘Günaydın Amerika’ programının enkırmenı Matt Lauer de var. Ünlülerle mülakat yapan (Orhan Pamuk ve Tayyip Erdoğan da dahil olma üzere) benim de programlarını beğendiğim Charlie Rose de var.
Kitlelerin hayranlıkla izlediği Steven Seagal ve Sylvester Stallone gibi çok sayıda ünlü listede yer alırken...
Ünlü aktör Kevin Spacey'i de gözden kaçırmamak lazım. Çünkü onun durumu biraz daha ilginç...14 yaşında erkek bir aktöre tacizde bulunan sanatçı, ‘gay’ olduğunu beyan etmekle birlikte dizilerdeki rollerini kaybetti.
Bu arada ‘bıyık altından’ gülümseten iddialar da ortaya çıktı. 90 yaşındaki eski başkanlardan Baba Bush "popomuzu elledi" diyerek, 6 kadın ekranlarda boy gösterdi.
40 yıl önce olduğu iddia edilen bir taciz olayı şu anda çok kritik olan Senatodaki boş bir sandalye için Alabama’da yapılacak seçimin püf noktası konumunda. Ve Trump da hil tüm siyasiler topa girmiş durumda.
NEREDE DURACAK?
Cinsel taciz konusu kadınların toplumsal hayata katılımının artmasıyla beraber hassasiyeti giderek artan bir konu oldu.
Bu bağlamda, kampüslerde cinsel taciz ‘sıcak konu’ olmakla beraber, genelde gençler arasında, bol alkollü parti ortamlarında yaşandığı için fazla dikkat çekmiyor. Yaş farkının olduğu taciz olaylarının magazin değeri yüksek olduğundan 'Hz.Rating' manşetleri dikte ediliyor.
TÜRKİYE’DE DURUM
Türkiye’de cinsel taciz dedikodusu tam hız devam etse de bu konuda cesaretle öne çıkan fazla kadın yok.
İş kaybı konusu, yaftalanma endişesi, ‘kuyruğunu sallayan dişi köpek...’ gibi kültürel ön yargı içeren halk deyimleri, kadınların durdukları sıradan iki adım öne çıkıp cinsel tacizi telaffuz etmelerini zorlaştırıyor.
Benim gözlemim ise şu yönde: sosyal medya özellikle de twitter, kadınları cesaretlendirmekte önemli ve işlevsel bir araç konumunda.
Ancak...
Dijital ortam her zaman dikkatle ele alınmalı ve mantık süzgecinden geçirmeden kanaat getirmemeli.
Konunun bu yönü de başka bir gerçek.
Kadınların samimi itirafları arasında başka hesapların gizlendiği taciz iddiaları da olacak, buna da eminim!..
Baştan yazdığım gibi; 'Görüntünün gerçeği aştığı bir dünyada yaşıyoruz’ ama cinsel taciz konusunda diyalog zamanı-ki 'çağdaş yaşam için’ geç bile kalındığını düşünüyorum-.