AKP’nin demokrasi anlayışı

Güncelleme:

Bireyciliğe karşı, bir liberal olan Tacqueville’e göre, demokrasinin getirdiği sorunların çözümü için üç önemli öğe vardır: Yerinden yönetim, kitle örgütleri ve demokratik kültür. Yine, yetkiler, merkezden çevreye yayılmalıdır ve yerel yönetimler güçlendirilmelidir. Siyasal, mesleksel, bilimsel ya da kültürel nitelikli her türlü kitle örgütleri özendirilmelidir.

           Yetkilerin, merkezden çevreye yayılması; var olan sorunların çözümü için olası kararların alınmasını sağlar. Böylece, sorunlar daha da sorunların büyümesini engelleyerek erken kararların alınmasını sağlar.

         Yine, katılımcı bir anlayış örgütlerde görev yapan yöneticilerin ve çalışanların iş doyumunu sağlar. Böyle bir anlayış  demokrasi kültürünün gelişmesinin de vazgeçilmez öğesidir.

        Ancak, esas merak konusu ülkemizde bu sürecin nasıl işlediğidir. Sadece eğitim sistemindeki değişikliğindeki örneği vermek konuyu aydınlatabilir niteliktedir. AKP döneminde eğitim proğramının hazırlanışı oldu bittiye getirilerek konuyla ilgili olanlarının görüşlerine yeterince yer verilmemiştir. Bu durumda AKP iktidarının demokratik kültürün neresinde olduğunu gösteriyor. Başka bir ifadeyle, Katılımcı demokrasinin AKP iktidarı tarafından nasıl algılandığını gösteriyor.

     Diğer taraftan, örgütlerin demokrasi için, elbette tartışılamaz. Çünkü, toplumun farklı görüşteki grupların oluşturduğu siyasal ve sosyal örgütler demokrasi açısından zenginlik kaynağı olarak düşünülmelidir. Çünkü böyle bir anlayış olası sorunlara farklı çözüm yolları önermenin bir yolu olarak değerlendirilmelidir.

      Yine; farlı görüşlerin yansıması olan siyasal örgütler, toplumsal barışa hizmet edecek demokrasinin yaşamasına neden olabilmektedir. Ancak, DP hükümetleri döneminde olduğu gibi, AKP iktidarları da özellikle sol muhalefete tahammül edememiştir. Diğer taraftan, işçilerin en doğal hakkı olan sendikalar etkisizleştirilmiş ve taşeronlaşmaya hız verilmiştir.

    Kuşkusuz, böyle bir anlayış siyasal güç dengesinin sermaye güç dengesinin lehine olmasını sağlamıştır. Bu durumda toplumsal barıştan bahsedilebilir mi?

     Yine, kültürel dernekler, yaşama sevinci, yaratıcılığı ve toplumsal bütünleşmeyi sağlayan örgütlerdir. Kuşkusuz bu durum demokratik kültürün gelişmesi ve korunması ve sürdürülmesi için vazgeçilmez bir öğedir.Ancak,  AKP iktidarları döneminde kültür derneklerine destek yüzeysel kalmış ve yeterli düzeye ulaşamamıştır. Sonuç olarak, AKP iktidarları döneminde en ihmal edilen hususlardan biri demokratik değerlerin korunmaması olmuştur. Bu durum da ülkemiz için onarılmayacak sorunlar demektir.         

Diğer Yazıları
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme
Özgürleşmek üzerine