Adında Atatürk var ise yıkın!

Güncelleme:

2007 yılında Türkiye’de bir tartışma başlamıştı...

Atilla Koç döneminde Kültür Bakanlığı İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezinin yıkılarak yerine daha büyük bir kongre merkezinin yapılacağını duyurmuştu.

Buna sebep ise İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlanması gösterildi.

İstanbul"u 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlamak amacına yönelik tasarı, Meclis Milli Eğitim Komisyonunda tartışmalar sonunda AKP ve MHP"lilerin oylarıyla kabul edilmişti.

Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımına karşı çıkan CHP ve sanat örgütleri, 2007 yılında "Kültür Varlığı Olan Sahnelerimiz Yıkılamaz" adlı bir imza kampanyası başlattılar.

Neredeyse tüm sanat camiası bu karara itiraz etti. Yıkım kararı çok tartışıldı çok itiraz edildi ama proje henüz iptal edilmediği için sıcaklığını koruyor...

İstanbul’daki proje rafa kalmadı ama şimdi de Kültür Bakanı Ertuğrul Günay Ankara’daki AKM’nin yıkılacağını ve yerine beş kat daha büyük bir “ Türkiye Uygarlıklar Müzesi” yapılacağını söyledi.

Bakan Ertuğrul Günay’ın birçokları gibi “Atatürk alerjisi” olmadığına yürekten inanıyorum. Aksine yenilikçi bir Atatürkçü kendisi...

Ayrıca Türkiye için bir Uygarlıklar Müzesi yapılması geç kalmış bir karardır. Ama bunun yeri AKM arazisi midir? Atatürkçü Sayın Günay’ın çirkin ve estetikten yoksun dediği Ankara AKM açıklamasını bir talihsizlik olarak görüyorum.

Sadece yıkılma sebebi aynı olan iki AKM konusu gündemi sarsmıyor.

Rize Atatürk stadı da çok tartışıldı.

Eski Rize Atatürk Stadı 10 bin 700 kişi kapasiteli idi... Yenisinin başka bir arsa üzerine yapılacağına ve eski stadın yerine otel ve AVM yapılması kararı verildi. 2007 yılının başlarında Rize’ye yeni stat çalışmalarına başlandı...

2009 yılı başlarında stat tamamlandı. Bu kez doğal olarak isminin ne olacağı çok tartışıldı. Önce Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi. Sonra vazgeçildi. Şimdilerde stadın adı Rizespor Stadı... Seyirci kapasitesi 15.197 kişi

Peki yeni stada Atatürk ismini tekrar vermek bu kadar zor muydu?

Kayseri Atatürk Stadını hatırlayanınız var mı? Eskidi ve yıkıldı...

Yeni yapılan stadın adı Kadir Has Stadı!

İnsanın aklına sorulması gereken çok soru geliyor:

Deprem riski taşıyan ülkemizde okullardan bile deprem ödeneğini kesintiye uğrarken eski yapı diye yıkımında öncelik neden Atatürk Kültür Merkezlerine verilir? Neden eğitim harcamalarından kısan bir hükümet önceliği olmayan bir yenileşmeye bu kadar para harcar?

Bu binaları yıkmak yerine aynı masrafla başka bir alana istenen binalar yapılamaz mı? Yıkmak ve yeniden yapmak düzenleme yapmaktan daha masraflı bir iş değil midir?

Öncelik açısından Türkiye’de eskiyen ve yerine yeni bir bina yapılması gereken Atatürk Kültür Merkezleri midir?

Eskidiği ve yoğunluğu kurtarmadığı için yıkılıp yerine yenisinin yapıldığı statlara Atatürk ismi ile ikinci bir ortak isim verilemez mi?

Önyargılı olmak istemiyorum ama; isminde Atatürk olan her binanın 2007 yılından beri sistemli bir şekilde ama “bir şekilde” yıkılıyor olması tesadüf müdür?

Teşekkürler Milliyet,

Milliyet Gazetesi 25 Eylül Cuma gününden beri gazete arşivini okurlara açarak büyük bir hizmet yaptı.

1950 yılından itibaren tüm sayılar ücretsiz üyelik ile sayfa sayfa okunabilecek. İnsanlar ülkemizi darbe ve muhtıralara götüren yolları çok rahatça görebilecek!

Özellikle ben çok yararlanacağım. Çünkü 1960 darbesi öncesi ve sonrası yazılan köşe yazılarını çok merak ediyordum. Sonrasında 1972 muhtırası ve o dönemde yazılan köşe yazıları bir döneme ışık tutacaktır.

Hele Türkiye’nin yönünü değiştirdiğine inandığım 1980 darbesi öncesi... Sonrası...

Kim ne yazdı o kadar çok merak ediyordum ki!

Hatta bazı gazetelere zamanında çok e-posta attım tarihi köşe yazılarının derlenip ek olarak sunulması konusunda...

Gerek kalmadı...

Umarım diğer gazetelere örnek olur ve diğer gazeteler İnternet ortamına taşırlar yakın tarihimizi...

Diğer Yazıları
Bahçeli'nin tarihi çağrısı
Keşke ülkede muhalefet olsa
Bize yarınlar lazım
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız