4+4+4, Ya! Çocukların Geleceği

Güncelleme:

         Bugünlerde, toplumumuzun temel kurumu sayılan eğitimle ilgili 4+4+4 adlı kesintisiz eğitim adlı yasa değişikliği gündemde.

        Ancak; sosyo- kültürel etkileri sanki bilinmezmiş gibi,alel acele Milli Eğitim Alt Komisyonunda; kavgalar, eşliğinde kabul edilerek ,Meclis Genel gündemine getirildi.

         Çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren yasa değişikliği ne akademisyenlerce ne de sivil toplum örgütlerince yeterince tartışılmayıp, meclisin gündemine getirildi.

         Ancak, ortak akıl değil mi? Kararlarda, uygulamalarda etkin,.etkililik ve verimliliği sağlamak.Ya yapılan ne? Mal kaçırır gibi yasa maddelerini sosyal beceriden yoksun bir şekilde alt komisyonunda geçirmek.

        Beklenilen, demokrasi zenginliktir, anlayışına bağlı kalınarak, 4+4+4 kesintisiz eğitim yasa maddelerine farklı boyutlardan bakan algı ve düşüncelere yer vermekti.

        Anlatılan yapılmadığına göre, geriye söylenmesi gereken, otoriter ve zorba tutumun varlığıdır.

       4+4+4 kesintisiz eğiti hakkında çok şey söylendi,yazıldı,tartışıldı.Ancak, çocuğun gelecekteki psikolojik sonuçlarının neler olabileceği konusunda çok az şey söylendi.

      Bir insanın gelişiminde ergenlik dönemi önemlidir.Bu dönemde, değer ilke, inançları, ne olacağına vb. karar verir.Bunlara mesleğe yönelme veya seçmede pedegojik olarak dahildir.

        Ancak, imam hatip okullarının ortaokul kısmı da dahil olmak üzere,diğer meslek alanlarına yönelme, görüşülen yasa ile ortalama on bir yaştır.Bu oran da ergenlik dönemine çok uzak bir orandır.Sözün kısası mesleğe yönelme, pedagojik olarak, on bir yaş uygun değil,ergenlik dönemi uygundur.Başka bir ifade ile düşünülen yasa değişikliği eğitim psikolojisinin gerçekleri ile uyuşmamaktadır.  Peki!yasa geçerse çocuklarımızı neler bekliyor.

        Çocuklar, meslek alanlarına ailelerinin veya yakınlarının telkin, istekleriyle yönlenceklerdir.Sonuç:Kimlik bunalımı.

      Yani çaresizlik duyguları,kafa karışıklığı çocuklarımızı bekliyor.Başka bir deyişle, gelecekte çocuk mesleğini değiştirme girişiminde bulunabilir;veya mesleğini zevkle yerine getirmede isteksizlik ve seçtiği mesleğin olumsuz sonuçlarından ailesini ve yakınlarını sorumlu tutabilir.

      Umarım yasa değişikliği pedegojik gerçekler göz önünde bulundurulur.  

Emekli Öğretim Görevlisi Hasan güneş [email protected]

Diğer Yazıları
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme
Özgürleşmek üzerine