19 Mayıs Bayramı ve Gençliğe Hitabe

Güncelleme:

Bilindiği gibi,19 mayıs  Mustafa Kemal Paşanın Samsun’a ayak basarak bağımsızlık ateşini yaktığı gündür.Bu nedenle de bayram olarak kutlanmakta.Atatürk’ün gençliğe hitabesi de Türkiye Cumhuriyetinin önemli kazanımını korumak için, 20 ekim 1927’de gençlere hitaben yazılmış önemli bir değerimizdir.

Bu iki değerli öğenin de ortak paydası,cumhuriyetimizin  bu önemli kazanımlarının korunması ve bir sonraki kuşaklara aktarılmasıdır.

Ancak son günlerde,19 Mayıs bayramlarının kısıtlı olarak kutlanması doğrultusunda karar alındığı ve Gençliğe Hitabenin de gereksiz olduğu yönünde görüş bildirenler bulunmaktadır.

19 mayıs bayramı ve Gençliğe Hitabe, bir yeniliğin parçası olarak, değerlendirilmediği sürece, gericilik ülkemizde kol gezecektir.Çünkü,bu iki kazanım da yeniliğin bir sembolü olarak değerlendirilmelidir.Sembol olarak kullanılmasının gerekçesi olan cumhuriyet gibi bir rejimin, eski yönetim biçimine göre bireylere ve topluma amaçlarını gerçekleştirme bakımından fırsatlar yaratmaktadır.Bu nedenle, bu yeniliği ve buna gerekçe olan sembolleri inkar etmek olsa olsa gericiliktir.

Karşı gelişin nedenlerinden biri de şudur:Atatürk’ün çocuk üzerindeki etkisini sıradanlaştırıp,onu gözden düşürmektir.

19 Mayıs gibi değerlerin ve Gençliğe Hitabe gibi  söylemlere karşı gelişin nedenlerinden biri de;Avrupa Birliğinin, Atatürk’ün ulus-devlet niteliğini yok etme çabasıdır.

Cumhuriyetimizin kazanımlarına karşı çıkışın bir diğer nedeni olarak   küresel güçlerin,cumhuriyet kazanımlarımızı yok etmek, böylece ulus devleti yok etmek veya etkisini azaltmaktır.

Aslında, küresel güçlerin eğitim sistemimiz üzerindeki etkisi yeni değildir.
Özellikle, 1980’den sonra özel okulların açılmasının yaygınlaşması.Yine, Proğram ve ders kitaplarının değişikliği küresel güçlerin isteği doğrultusunda olmuştur.
Yine küresel güçlere hizmet eden üniversiteler ve bölümleri açılmıştır
Çözüm, teorisiyle pratiğiyle Milli Eğitimin İlkelerinin uygulanmasında geçmektedir.      

Diğer Yazıları
Özsaygı düşüklüğü ve yalnızlaşma
Analitik beceri ve yöneticiler
Öğrencide akademik özgüven
Adalet sever insan yetiştirme üzerine
Kendini gerçekleştirme