Zarrab davasında şok iddia: ''2015 yaz ayından da tapeler var''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlABD'de görülmekte olan Rıza Sarraf davası sonrasında çarpıcı bir iddia öne sürüldü. CNN Türk'e bağlanan Hürriyet New York Temsilcisi Razi Canikligil, 27 Kasım'daki davada 17-25 Aralık tapeleri mahkemede juriye dinletileceğini açıkladı.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Mart 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Türkiye ve İran vatandaşı Rıza Sarraf 27 Kasım’daki başlayacak jürili duruşma öncesi dünkü son ara duruşmaya katılmadı.
Amerika Birlesik Devletleri New York Güney Bölgesi mahkemesi, İran’a uygulanan yaptırımları bir dizi yasa dışı metodlarla delmekle suçlanan Rıza Sarraf’ın 27 Kasım’da başlayacak olan jürili dava duruşmasına katılıp katılmayacağı yönündeki soruları cevapsız bıraktı.
Davanın diğer tutuklu sanığı Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Victor Rocco’nun sorusuna kesin bir yanıt vermekten kacınan mahkemenın yargıcı Richard M. Berman, adalet dijital veri sisteminde davanın sanığı olarak halen Sarraf’ın adının geçtiğini hatırlatmakla yetindi. Duruşma sonrası, sanığın diğer avukatı Sarraf’ın durumu hakkında dillendirmeyi arzu etmedikleri bazı tahminleri olduğunu söyledi. Ancak sanığın 27 Kasım’da mahkemede olmayacağına kesin gözüyle baktıklarını ekledi.
ATİLLA'NIN AVUKATININ TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme koridorunda muhabirlerin sorularını cevaplayan Rocco, Sarraf’ın güvenirliğinden emin olmamakla birlikte “hükümet tarafının tanığı olarak dinlenmesini tabii ki arzu edecegini” belirtti. Verilen bir arada, gazeteciler sanık Atilla’ya Sarraf’ın etkin pişmanlıktan yararlanıp yararlanmayacağını sordu. Oturdugu yerden, seyircilere dönerek Türkçe cevap veren sanık, “bilmiyorum,” dedi ve ekledi, “Bu anlatılanların hiçbiri doğru degil.” Ara duruşmada sözkonusu delillerin bazılarının juri önünde dinletileceği ya da yazılı dökümlerinin temin edileceği konuşuldu. Atilla’nin savunma ekibi dinlenmesini arzu ettikleri 4 tanğın Turkiye’den Amerika’da güvenli geçiş garantisi olmadan ifadeye gelmeyi reddettiklerini dile getirerek, mahkemenin konu hakkında yardımını talep ettiler. Yargic Berman, sozkonusu garantinin savcilik ve savunma ekiplerince en kisa zamanda cozulmesi gerektigini, degilse video konferans yonteminin iyi bir ara cozum olabilecegini ekledi. Mahkemede ayrıca Atilla’ya isnat edilen suçların yersiz olduğu ve düşürülmesini savunan avukatlarin talebi reddedildi.
ATİLLA'YA SARRAF SORULDU
Hakim Richard Berman, Atilla’nın iddianameyle ilgili itirazlarını da reddetti. Atilla, Rıza Sarraf’ın “itirafçı” olup olmadığı sorusunu ise “Hiçbir fikrim yok, neden sanık olarak yargılandığımı da anlamadım” şeklinde cevap verdi.
17-15 ARALIK TAPELERİ MAHKEMEYE GELİYOR
CNN Türk canlı yayınına bağlanan Hürriyet New York temsilcisi Canikligil, hakimin 17-25 Aralık tapelerinin mahkemede dinlenmesine karar verdiğini söyledi. Canikligil, 2014'ün yaz ayından sonra da yapılan dinlemelerin mahkemede sunulacağını aktarırken "Tapeleri kaydeden şahıslar da dinlenecek. Bunlar ABD'li mi Türk mü bilgi verilmedi" ifadesini kullandı.
Salı günü tekrar bir duruşma yapılacağını aktaran Canikligil, Sarraf'ın nerede olduğuyla ilgili olarak iki ihtimalden bahsetti. Bunlardan birisi Sarraf'ın FBI ile pazarlık yapıyor olması, diğeri ise kaldığı cezaevinde özel bir bölüme alınmış olması. Canikligil, Sarraf'ın bir sebepten dolayı özel bölüme alınmış olması durumunda bu kayıtların da kamuya sunulmayacağını ekledi.
FBI MI, ABD Mİ YOKSA FETÖ MÜ ?
Canikligil yaptığı açıklamada, deliller arasında 2015 yaz ayından da tapeler olduğunu belirterek, "Bu tapeleri kim kaydetti, kim dinledi belli değil. ABD mi FETÖ'cüler mi? FBI dinlemiş olabilir. Mahkemenin ilk oturumlarında savcılık bir ifade kullanmıştı. Zarrab'ın avukatları ilk duruşmalarda 17-25 Aralık için 'Gülen komplosu' demişti fakat buna karşılık savcılık, '17-25 Aralık dinlemeleri FBI'ın elindeki bilgilerle uyuşuyor' cevabını vermişti. Demek ki FBI'ın başka bir soruşturması var. Bu dinlemeler yasadışı mı yasal izin var mı bilemiyorum" dedi.
MAHKEME BİLİRKİŞİ İSTEDİ
Canikligil'in aktardıklarına göre mahkeme hakimi önemli bir karar daha verdi. FETÖ ile Türkiye'deki hükümet arasında ne oluyor, farklılar nedir diyerek bilirkişi belirlenmesini istedi.
Canikligil konuyla ilgili, "İki taraf bir araya gelerek bilirkişinin kim ya da kimler olacağına karar verecek. 'Bu konunun aydınlanması için iyi olur' dedi hakim. Duruşma sonrası savcılık ve Atilla'nın avukatları bir araya geldi ve bilirkişi için görüştüler. Ancak bu bilirkişi ya da kişiler kim ya da kimler olacağı henüz belli değil" dedi.
"İTİRAFÇI OLMAK İÇİN MAHKEMEYE GELMEK ZORUNDA"
Canikligil, programda kendisine "İtirafçı olursa mahkemede açıklanmak zorunda mı?" sorusunu yönelten Hande Fırat'a da, "İtirafçı olduğu belli olacaktır. Kendisi mahkemeye gelmek ve suçlarını itiraf zorunda. Hakimin itirafları kabul etmesi gerekiyor" yanıtını verdi.
Seçiniz...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol