Zam isterken maaşından olan emekliye güzel haber
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBursa'da 2011 yılında düşük maaş aldığı için başvuruda bulunan ve prim günü eksik olduğu için maaşı kesilen emekli, Yargıtay'ın kararıyla sevindi.
Bursa'da 2011 yılında SSK'dan emekliye ayrılan, ancak emekli maaşının düşük hesaplandığını belirtip, artırılması için yaptığı başvurunun ardından, "9 gün eksik prim günü bulunduğu" belirtilerek emekli maaşı kesilen ve boçlu çıkarılan 60 yaşındaki Ahmet Şahin, başlattığı hukuk mücalelesini kazandı. Bursa 6'ncı İş Mahkemesi'nin hatanın SGK'da olduğuna ve kesilen emekli maaşının iadesine hükmeden kararı, Yargıtay 21'inci Hukuk Mahkemesi'nce de onandı ve Ahmet Şahin'in kabus dolu bekleyişi sona erdi.
Gemlik'te yaşayan ve Uludağ Üniversitesi'nde işçi olarak çalıştıktan sonra 2011 yılında emekli olan Ahmet Şahin, kendisiyle aynı şartlarda ve aynı dönemde emekli olan arkadaşları bin TL ve üzerinde emekli maaşı alırken, kendisine 860 TL emekli maaşı ödenmesinde bir yanlışlık olduğunu düşünerek 2014 yılının Şubat ayında SGK'ya başvuruda bulundu. İnceleme yapan SGK Temmuz ayında gönderdiği yanıtta, Şahin'in emekli olması için 5150 günü doldurması gerekirken 5141 gün çalışması bulunduğunu, görevlinin yanlışlıkla 9 gün fazla hesap yaparak emekli olmasını sağladığını belirtip, bu nedenle emekli maaşını kesti. Kendisine o güne kadar ödenen toplam 30 bin 719 TL emekli maaşının da idadesini istedi.
'KONTROL ETME GÖREVİ KURUMUN"
Artırılmasını umarken emekli maaşından olan Şahin, önce eksik olan 9 günlük prim borcunu ödedi, ardından da avukatı ile birlikte bu kararın iptali için Bursa 6'ncı iş Mahkemesi'ne dava açtı. İş Mahkemesi ise geçen yılın Mart ayında, bilirkişi olarak belirlenen Avukat İsmail Kahraman'ın hazırladığı rapor ve Şahin'in eksik olan prim borcunu ödemesini dikkate alıp, emeklilik sırasında gün sayısını hesaplama ve kontrol etme görevinin davalı kurumda olduğunu, davalı kurumun doğru hesaplama yapmış olması halinde davacının 9 gün daha çalıştıktan sonra emekliliğe hak kazanabileceğine dikkat çekti. Mahkeme, bu kapsamda davacının aylığının bağlandığı tarihten itibaren iptalinin ve ödenmiş aylıkların yersiz ödeme kapsamında alınmış olmasının, Medeni Kanunun 2'nci Maddesi kapsamında tanımlanmış dürüstlük kuralına aykılı olduğunu gerekçe gösterip, davanın kabulüne ve kesilen maaşının ise geri ödenmesine karar verdi.
SGK'nın temyiz itirazını değerlendiren Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi de 29 Şubat 2016 tarihinde Bursa 6. İş Mahkemesi'nin Ahmet Şahin'in lehine verdiği kararı oy birliği ile onayladı.
'DİMYAT'A PİRİNCE GİDERKEN'
Maaş alamadığı süre içerisinde perişan olduğunu, ödemelerini yapamayıp geçim sıkıntısı çektiğini belirten Ahmet Şahin, "Sorduğum bir çok kişi bana davayı kaybedeceğimi söyledi. "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olduk" diye düşünmeye başladım. Ama onların söylediği gibi olmadı. Bu karar benim durumumda olanlar için emsal teşkil ediyor. Adalet yerini buldu. Şimdi ise SGK'dan benden kestiği maaşlarımı ödemesini bekliyorum" dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol