YÖK yeni üniversiteye giriş sisteminde puan ağırlıklarını açıkladı

YÖK yeni üniversiteye giriş sisteminde puan ağırlıklarını açıkladı
Güncelleme:

Öğrenciler Alan Yeterlilik Testi’nde tercih yapacağı puan türüne göre soru yanıtlayacak. Alan dışından soru çözmek puan getirmeyecek.

 YÖK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla değiştirilen YGS ve LYS yerine getirilen yeni üniversiteye geçiş sistemi YKS’ye ilişkin yeni düzenlemesini açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteye giriş için değişen sistemle bu yıl ilk kez uygulanacak sınava ilişkin puan ağırlıklarını açıkladı.

Sınavın ilk oturumunun adını Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak açıklayan YÖK, ikinci oturuma da Alan Yeterlilik Testi (AYT) adını verdi.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre YÖK’ün yeni sisteminde puan ağırlıkları soru sayısıyla orantılı olarak belirlendi.

YÖK, martta yayımlanacak sınav kılavuzu için testlerin puanlamaya ağırlıklarını belirleyerek üniversite sınavında tüm adayların gireceği ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT’deki testlerin, adayın yerleştirme için toplam YKS puanına yapacağı etkiyi açıkladı. YKS puanının yüzde 40’ını oluşturacak TYT oturumunda adaylar, tam puan alabilmek için Türkçe ve temel matematiğin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki tüm soruları çözmek zorunda olacak. İkinci oturum olan AYT’de ise adayların yalnızca tercih yapacakları puan türünün gerektirdiği testleri çözmeleri yeterli olacak. Böylece daha önceki sistemde alan dışından çözülen her soru için gelen puan katkısı, yeni sınav sisteminde TYT ile sınırlandırılmış oldu. Adaylar yalnızca TYT testinde alan dışından soru çözerse ek puan alacak ancak sınavın yüzde 60’ını oluşturan ikinci oturumda alan dışı soru çözmek adaylara puan kazandırmayacak.

Hepsi çözülecek

120 soruluk TYT bölümünde Türkçe ile temel matematik testlerinin ağırlığı yüzde 33’er; sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinin ağırlıkları ise yüzde 17 olarak belirlendi. Adayları Türkçe ve matematik başarısı ön planda tutulmasına karşın, sosyal ve fen bilimleri testlerinin toplam ağırlığı da bu iki temel dersten birinin ağırlığına eşit olacak. YÖK’ün puan türlerini 4’e indirmesinin ardından üniversiteye yerleşmek için sözel, eşit ağırlık ya da sayısal puan türüne göre tercih yapacak adaylar, TYT’de girdikleri dört temel dersten de çözdükleri oranda puan alacak. Yani, tüm puan türleri için matematik ve Türkçenin ağırlığı, ilk oturumun tüm puana yapacağı yüzde 40’lık etkinin yüzde 26’sını oluşturacak. Adaylar, geri kalan oranın yüzde 7’sini sosyal bilimler, yüzde 7’sini ise fen bilimleri testlerini netlerine göre alacak. Adaylar sözel tercih yapmak için yeni sistemde matematik ve fen bilgisi çözmek durumunda kalırken, sayısal alanda tercih yapacak bir aday da Türkçe ve sosyal bilimler testlerini aynı oranda çözmek zorunda kalacak.

Puan türüne göre

AYT’de ise adayların tercih yapacağı puan türüne göre soru çözmesi yeterli olacak. Sözel tercihi yapacak bir aday, ikinci oturumda sadece Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1 testi ile, sosyal bilimler 2 testlerini çözecek. Sayısal puan türü ile tercih yapacak adaylar ise ikinci oturumda yalnızca matematik ve fen bilimleri testlerini yapacak. İkinci oturumun toplam puana yüzde 60 etkisi olacak ve AYT’de sayısalcılar için matematiğin ağırlığı yüzde 30; fizik testinin ağırlığı yüzde 10, kimya testinin ağırlığı yüzde 10 ve biyoloji testinin ağırlığı yüzde 10 olacak. Eşit ağırlık tercihi yapacak adayların ise ikinci sınavda ağırlıkları eşit olmak üzere yalnızca matematik ve Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler 1 testini yapmaları gerekecek. Bütün puan türlerinden puanlarının hesaplanmasını isteyen adaylar, AYT’de 160 sorunun tamanını çözmek zorunda olacak. ‘‘Tek bir alanda puanlama bana yeter’’ diyen adayların alan testlerinden 80 soru çözmesi yeterli olacak.

Arapça ve Rusça'dan sınav

Yabancı dil oturumuna bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerine ek olarak Arapça ve Rusça testleri de eklendi. Böylece YÖK, ortaöğretim sisteminde yabancı dil eğitimi verilen ilk 5 dilin tamamını, üniversite sınavında “dil testi” içerisine almış oldu. Ayrıca YÖK yeni bilgilendirmesinde tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programları için başarı sırası şartının değişmeyeceğini, yeni sistemde de aynen kalacağını açıkladı.

 

Cumhuriyet