YÖK ‘özel öğrenci statüsünü’ değiştirdi

YÖK ‘özel öğrenci statüsünü’ değiştirdi
Güncelleme:

FETÖ ile bağlantılı olduğu için kapatılan öğrencilerin dört gözle beklediği haber geldi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, FETÖ bağlantısı gerekçesiyle pekçok üniversite kapatılmış, bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin de, ÖYS’ye girdikleri yıl aldıkları puanlar uyarınca, diğer üniversitelere yerleştirilecekleri açıklanmıştı.  Ancak bu durum, üniversiteleri kapatılan öğrencilerin bulundukları illerden ‘puanları gereğince yerleştirilecekleri üniversitelerin bulundukları yerlere yeniden taşınmaları yeniden yurt bulmaları gibi sorunları da’ beraberinde getirmişti.  CHP’nin TBMM grubunun akademisyen üyeleri bugün YÖK Başkanı ile yaptıkları toplantıda, bu öğrencilerin sorunlarının çözüleceğine ilişkin söz aldılar.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre toplantıya katılan CHP’li vekillerden Aydın Milletvekili Ömer Lütfi Baydar, bulundukları iller dışında bir üniversiteye yerleştirilen öğrencilerin sorunlarının “özel öğrenci statüsü” ile çözüleceğini, öğrencilerin kapatılan üniversitelerinin bulunduğu illerde eğitim görmeye devam edebileceklerini anlattı.

ÖRNEK VEREREK ANLATTI : ÖZEL ÖĞRENCİ OLABİLECEKLER

 

Baydar, bulunan formülü bir örnekle anlattı; “Prosedür şöyle; herkes girdiği yıldaki puana göre tekrar bir tercih yapacak. Mesela İzmir’de bir vakıf üniversitesinde tıp eğitimi görmekte olan bir öğrencinin üniversitesi kapatıldı. O da üniversite sınavına girdiği yıl aldığı puan uyarınca Erzurum Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleştirildi. Bu çocuğun eğitim için Erzurum’a gitmesine gerek kalmayacak. Üniversiteyi bitirdiğinde diplomasını Erzurum’dan alacak. Ancak eğitimini, bulunduğu İzmir’de, mesela Ege Üniversitesi ya da 9 Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirebilecek. YÖK, bunu sağlamak için ‘özel öğrenci’ statüsünü genişletecek. İzmir’de girdiği derslerden gerekli kredileri eğitim hayatı boyunca toplayan öğrenci, tüm kredileri tamamlayınca, hiç gitmemiş olsa bile, Erzurum Üniversitesi’nden tıp doktoru diplomasını alabilecek.”

CHP’Lİ CEYHUN İRGİL: ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 90’I YER DEĞİŞTİRECEKTİ. BUNA GEREK KALMADI

Yine aynı toplantıya katılan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise, YÖK’te bugünkü toplantıdan çıkan sonucu “geçen haftaya göre öğrenciler açısından önemli bir kazanım” olarak değerlendirerek, “İlk ortaya konulan formülle, üniversiteleri kapatılan öğrencilerin yüzde 90’ı il değiştirmek zorunda kalacaktı. Bunun anlamı, tüm bu öğrenciler için yeni bir ilde yaşamak, yurt bulmak gibi sorunlar olacaktı. Son geldiğimiz noktada, yerleştirildikleri okulun diplomasını alacaklar, ancak eğitimlerini bulundukları ildeki özel ya da devlet üniversitelerinde tamamlayabilecekler” diye konuştu.
YÖK Başkanı’nın kendilerine, “intibak konusunda rektörlerin kolaylık göstereceklerine” ilişkin güvence verdiğini de anlatan İrgil, “rektörlerin sözkonusu bu öğrenciler hakkında ‘Kontenjanım yok. Kabul edemem’ deme lüksü bulunmayacak” dedi.

ÖMER LÜTFİ BAYDAR’DAN GATA TEKLİFİ

CHP Aydın Milletvekili Ömer Lütfi Baydar, YÖK Başkanı ve YÖK heyeti ile toplantıda, GATA’nın geleceği konusundaki görüşlerini de paylaştığını, bu konudaki önerelerini bugün de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la paylaşacağını söyledi. Baydar, GATA konusundaki önerisini ise şöyle özetledi;
“GATA, yeni kurulacak Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlansın. Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı Gülhane Askeri Tıp Fakültesi olsun. Tüm askeri hastaneler de buraya bağlı olarak çalışsın. Askeri tababet ile sivil tababet birbirinin aynı değil. Dolayısıyla, GATA’nın sağlık Bakanlığı altında sivil bir tıp fakültesi haline getirilmesi de doğru olmaz. Mesela Diyarbakır’da yapılacak bir operasyona, bir sivil doktor ‘can güvenliğim yok’ diyerek gitmeyi reddedebilir. Ancak askeri doktorlarda durum böyle değil. Gülhane’de çalışanların isteği de bu. Dünyaya bakıldığı zaman doğrusu da bu.”
Gülhane’nin Türkiye’de tababetin kurucusu kurum olduğuna da dikkat çeken Baydar, “Gülhane, 1876’da Türkiye’de tababeti kuran kurumdur. Türkiye’deki sivil tıbbın kaynağı da bu kurumdur. Geçmişten gelen böylesine köklü bir kuruluşu kapatmak, geçmişimize saygı duymak açısından da hoş değil, şık değil” diye konuştu.

Sözcü