Yeni haftaya düşüşle başlayan, dolar, euro ve altın yükselişte

Yeni haftaya düşüşle başlayan, dolar, euro ve altın yükselişte
Güncelleme:

Yeni haftaya düşüş ile başlayan piyasalar Şubat ayına yükselişle başladı. İşte dolar, euro, sterlin, altın, gümüş ve kripto paralarda son durum...

ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımları konusunda daha agresif olacağı beklentilerinin ABD Doları'nı güçlendirmesi altın fiyatını aşağı yönlü baskı altında tutmaya devam ediyor. Piyasaların takip ettiği maddelerin başında yine koronavirüs salgını ilk sırada yer alırken, Rusya-Ukrayna gerilimi de piyasaları domine ediyor.

Tahvil piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed'in martta 50 baz puanlık faiz artışına gidebileceği ihtimali güçlenmeye devam ederken, Fed üyeleri de konuya ilişkin sözle yönlendirmelerini sürdürüyor.

Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 97,8 seviyesinin direnç olduğunu kaydederek, 96,7'nin destek konumunda bulunduğunu belirtti.

Bu bilgilerin gölgesinde piyasalarda ise son durum şöyle:

Dolar, Euro ve Sterlin

Güne 13,31 TL'den başlayan Dolar 13,37 TL'den, 15 TL'den başlayan Euro 15,04 TL'den, 17,94 TL'den başlayan Euro ise 18 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,4100 lira, avronun satış fiyatı ise 15,0010 lira olmuştu.

Altın ve Gümüş

Onsu 1.803 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 766/775, çeyrek altın 1.240/1.265, Cumhuriyet altını ise 5.114/5.181 alış/satış fiyatıyla işlemde.

Gümüş ise 9,70 TL'den fiyatlanıyor.

Bitcoin ve Ethereum

Kripto para piyasalarında Bitcoin 38 bin 376, Ethereum ise 2 bin 743 dolar seviyesinde.

Brent petrolün varil fiyatı 89,48 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 89,48 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 91,70 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 88,52 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.22 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,1 artışla 89,48 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 87,84 dolardan alıcı buldu.

Cuma günü varil başına 91,70 dolarla, fiyatlar Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu yükselişte, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da devam eden gerilimlerin arz kesintilerine yönelik endişeleri artırması etkili oldu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna konusunda yarın toplanacak BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'ya "sert baskı" uygulama sözü verdi.

Süregelen talep toparlanması ve arz daralması karşısında, OPEC+ ülkelerinin mart ayındaki üretim artışına karar vereceği 2 Şubat'taki toplantısı öncesi piyasalardaki oluşan belirsizlik de fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Uzmanlar, önceki üretim kotalarına ulaşamayan OPEC+ grubunun mart ayında da mevcut üretim politikasına sadık kalacağını ve artan talep karşısında arzdaki daralmanın süreceğini tahmin ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 89,57 ile 89,64 dolar aralığının direnç, 89,40 ile 89,30 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Uzmanların yorumları

Analistler, şahinleşen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasının altının ons fiyatını baskıladığını, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimle artan jeopolitik risklerin ise söz konusu düşüşü sınırladığını ifade etti.

Analistler, para politikalarına ilişkin beklentiler ve jeopolitik riskler nedeniyle pay piyasalarında işlem hacimlerinin düşük, oynaklığın ise yüksek seyretmeye devam ettiğini söyledi.

Enflasyon beklentisi korkutuyor

Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, 2022 sonuna ilişkin enflasyon tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükselttiklerini söyledi.

Kavcıoğlu, Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürüttüklerini belirterek, "Liralaşma Stratejisi, TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri. Bu strateji, yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturuldu." dedi.