Yeni değişen üniversite sınavında 3 değişiklik daha
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYÖK, yeni sınav sistemi YKS’yi açıkladıktan 1 hafta sonra tam 3 kritik değişikliğe gitti. İşte o değişiklikler...
YKS’de ilk oturumun ardından “barajı geçtiğine kanaat getiren” meslek yüksekokulu tercih edecek adayların ikinci sınava girmesinin zorunlu olmaması, eşit ağırlık ve sayısal tercih yapacak adaylara, yapacakları tarih, coğrafya ve felsefe sorularından puan gelmeyecek olması ve sınav sürelerinin henüz belirlenmemesi ile yaşanan tartışmaların ardından, YÖK yeni düzenlemelere gitti. Yeni sistemin ilk sınavının 23-24 Haziran 2018’de yapılması kesinleşti ve YÖK’ün son düzenlemeleri şöyle:
Eşit ağırlıkçılara tarih
Cumartesi sabahı bütün adayların gireceği TYT (Temel Yeterlilik) sınavında adaylara 40 Türkçe, 40 temel matematik sorusu sorulacak. Öğleden sonraki ikinci oturumun 40 soruluk ilk testinde artık Türk dili ve edebiyatı ve coğrafya-1 sorularının yanı sıra tarih 1 soruları da adaylara yöneltilecek. Yeni düzenleme ile eşit ağırlıkçıların da artık tarih sorusu yapması zorunlu olacak. Sayısal adaylarının ise ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler sorularını yanıtlamasına gerek olmayacak. İkinci oturumda adayların karşısına ayrıca 40 matematik, 40 sosyal bilimler-2 ve 40 fen bilimleri sorusu da çıkacak. Pazar günü yapılacak yabancı dil oturumunda da adaylara 80 soru sorulacak.
Baraj için ikinci oturum
TYT’de, Türkçenin yüzde 50; temel matematiğin yüzde 50 ağırlığı olmak üzere her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. TYT puanı 150’nin üzerinde olan adaylar, herhangi bir meslek yüksekokulu programını tercih edebilecek. Sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanlarının hesaplanmasında TYT testinin ağırlığı yüzde 40 olacak. Bir adayın sözel puanı hesaplanırken, önce adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden aldığı puanın yüzde 50’si ile Sosyal Bilimler-2 testinden aldığı puanın yüzde 50’si kullanılarak 2. oturum puanı hesaplanacak. Ardından da bu puanın yüzde 60’ı alınarak, TYT puanının yüzde 40’ı ile toplanacak. Sayısal puanın hesaplanmasında ise matematik testinin yüzde 50’si ile fen bilimleri testinin yüzde 50’sinden oluşan 2. oturum puanının yüzde 60’ı alınarak kullanılacak. Sayısal puanı, bu puan ile TYT puanının yüzde 40’ının toplanmasıyla elde edilecek. Eşit ağırlık puanı oluşturulurken de, önce Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 testinin yüzde 50’si ile matematik testinin yüzde 50’si hesaplanacak. Ardından bu puanın yüzde 60’ı ile TYT puanının yüzde 40’ı toplanarak puan elde edilecek.
10 tarih, 6 din sorusu
İkinci oturumun ilk sınavı olacak “Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1” testinde adaylara 24 edebiyat, 10 tarih-1 ve 6 coğrafya 1 sorusu sorulacak. Kitapçıktaki ikinci sınav olan “matematik” testinde ise adaylara 40 matematik sorusu yöneltilecek. 3. sınav Sosyal Bilimler-2 testinde de adaylara 11 tarih-2, 11 coğrafya-2, 12 felsefe ve 6 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sorulacak. 4. ve cumartesi günkü son sınav olan fen bilimleri testinde ise 14 fizik, 13 kimya, 13 de biyoloji sorusu çıkacak. Din sorusu sayısı 8’den 6’ya inmiş oldu. İsteyen aday istediği puan türü için gereken sınavlara girebilecek. TYT’de bulunan 80 soruya karşılık adaylara 90 dakika süre verilecek.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol