Yarış atlarından sucuk mu yapılıyor ?

Yarış atlarından sucuk mu yapılıyor ?
Güncelleme:

Türkiye Jokey Kulübü kurucularından, birçok yarış atı bulunan Onur Yetkin, yarış atlarıyla ilgili gündeme bomba gibi düşen bir açıklama yaptı.

Türkiye Jokey Kulübü kurucularından, birçok yarış atı bulunan Onur Yetkin, sakatlık dahil çeşitli nedenlerle koşamayan atlarını, bakmaları için güvenip bazı kişilere verdiğini; merak edip gittiğinde ise eti için kesildiklerini öğrendiğini söyledi.
 
Çok sayıda ünlü yarış atının sahibi olan Onur Yetkin, artık binilmeyen, koşamayan yarış atlarının eti için kesildiğini öne sürdü. Yetkin şu anda ayağı sakat olduğu için koşamayan 3 yaşındaki ’Babacığım’ adlı İngiliz atının, ondan sevgisini eksik etmeyecek sıcak bir yuva aradığını ve ücretsiz vereceğini söyledi.
 
Türkiye Jokey Kulübü Şirinyer Hipodromu’nda hayvansever derneği temsilcileri ile bir araya gelen ve onlardan yardım isteyen at sahibi Onur Yetkin, bakılması için karşılıksız verdiği, koşamayan yarış atlarının eti için kaçak olarak kesildiğini öğrendiğini söyledi. Yetkin, "Benden bakmak için isteyenlere güvenerek verdiğim; Doremi, Epik Story, Özde Laik, Kuzuların Tonu, Uluç Reis, Donna Klara isimli İngiliz atlarımın akıbetini merak edip gittiğimde, verdiğim insanlarda bulamadım. Daha sonra yaptığımız araştırmalarda, kaçak olarak eti için kesilmek üzere satıldığını öğrendim. At sahiplerinden bunları bakmak amacıyla alanlar, kesilmek üzere satıyor. Haraya gelip ’Ben atlara bakacağım’ diyenler içinde kasaplar da oluyor. Ben onlara asla at vermiyorum" dedi. 
 
BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI 
 
Hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na hem de yarış atı sahiplerine çağrıda bulunan Yetkin, "At sevgisi sadece yarışlardan para kazanmak değildir. Bu işe para kazanmak umudu ile gelen ve at sahibi olanlar, at uzun süre yarış kazanamayınca ve ayda 3 bin 500 TL tutan gıda masrafı karşılamayınca, onları ucuz fiyata satıyorlar" dedi. Yetkin, dünyada, haralarında at yetiştirip satan tek ülkenin Türkiye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu belirterek, "Bakanlık öncelikle sakatlanan ya da güçten düştüğü için koşamayıp emekliye ayrılan yarış atları için bir çiflik kursun, onları iğdiş etsin. Onların kaçak kesime gidip et, sucuk, kıyma olmak yerine günde önlerine 3-5 kilo ot koyularak yaşamalarını sağlasın" diye konuştu. 
 
At sahibi Onur Yetkin’in çağrısına sessiz kalmayacaklarını dile getiren Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ve Fedarasyon Basın Sözcüsü Şule Baylan, değeri milyon liralarla ifade edilen yarış atlarının, para kazandırmadıklarında bir çöp gibi atıldığını ve satıldığını belirterek, "Yarış atlarının; yarış hayatı bittiğinde, güçten düşdüğünde korunması ile ilgili hala bir yasa yok. Bu atlar kanun dışı yollarda kesilip, etleri satılıyor. Onların mutlaka bakılabilecekleri ve yaşlılıklarını rahat geçirebilecekleri yerler yapılmalı. Atların bakımı ve korunmasının, yeniden çıkarılması çalışmaları süren Hayvan Haklarının Korunması Yasası’nda yer alması için mücadele başlatacağız" dedi.