Yarım asırlık ciğercinin isyanı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEdirne'de yarım asırdır ciğer pişiren Kazım Gilan, çırak bulamamaktan şikayetçi...
Edirne'de yarım asrı geçkin süredir tavada ciğer pişiren ve "Ahi" unvanı alan Kazım Gilan, mesleği geleceğe aktaracak yeterli sayıda çırak bulamamaktan dert yanıyor.
"Yılın Ahisi" 67 yaşındaki ciğer ustası Gilan, AA muhabirine 53 yıldır ilk günkü aşkla ciğer tavasının başına geçtiğini anlattı.
Son dönemde ünü artan tava ciğerini yemek için yurt dışından dahi gelenlerin olduğunu ancak tava ciğerini gelecek nesillere aktarma konusunda kaygı duyduğunu ifade eden Gilan, şunları kaydetti:
"1900'lü yılların başında Bulgar esnaflar daha çok bizim bonfile dediğimiz büyük parça etleri yağda kızartıp ekmek arası satıyorlarmış. Zamanla bu Edirne'de ciğerde yaprak şeklinde uygulanmış ve o gün bugündür tüketilmeye devam ediyor. Gün geçtikçe de ünü artıyor. Bunu geleceğe usta çırak ilişkisi ile taşımalıyız. Biz çırakken büyüklerimiz bir esnafın yanına bizi verirdi, 'eti senin kemiği benim' derdi. Fakat şu anda o kültür kalktı. Şu anda çırak bulmakta zorlanıyoruz. Eskiye göre çırak az yetişiyor. Aileler çocuklarını belli bir yaştan sonra bir ustanın yanına verirse o meslek devam eder ve çırak iş sahibi olur."
Tava ciğerini bugün tam manasıyla yapabilen 5-6 ustanın olduğunu kaydeden Gilan, ciğerin geleceği için "Ahilik" kültürüne göre bu ustalar göçmeden açılacak kurslarla çıraklar yetiştirilmesine vesile olunması gerektiğine vurgu yaptı.
"Yılın Ahisi" unvanı almasının kendisine mutluluk verdiğini ifade eden Gilan, "Usta olmak kolay değildir. Usta denilince doğruluk, dürüstlük ve namuslu olmak akla geliyor. Ben doğduğumdan bu yana bu şehirdeyim. Mesleğin çıraklığından yetiştim. Benim bu meslekte edindiğim tecrübeye göre Ahilik, kardeşlik ve yiğitliktir aynı zamanda, doğruluk ve dürüstlüktür bu işin başı. Saygılı olmak da bu kültürü tamamlayan bir unsurdur. Eskiden esnaflar birbirine daha saygılı davranıyordu, şu an bu bizden uzaklaştı." diye konuştu.
Gilan, Ahilik kültürünün esnaf arasında daha çok yaşatılmasını temenni etti.
AA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol