Yağmur bile fayda etmedi

Yağmur bile fayda etmedi

Dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Konya'daki Meke Gölü, kuraklıkla savaşıyor.

Konya'nın Karapınar İlçesi'ndeki Meke Gölü, son yıllardaki kuraklık ve yeraltı su seviyesinin sürekli azalması nedeniyle yok olma seviyesine geldi. Geçen yıla oranla, bu yıl yağışların fazla olmasına rağmen, yağışlar göle can katmadı.

Dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan Meke Gölü, yeraltı su kaynağıyla besleniyor. Ancak yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle suyla dolu olan göl, haritadan silinme noktasına geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fetullah Arık, bu yıl yağışlarda yüzde 80 oranında artış olduğunu ancak bunun Meke Gölü'nün kurumasına engel olamadığını belirtti. Arık, şunları söyledi:

YAĞIŞLAR MEKE'YE YARAMADI - FOTO GALERİ

"Meke Gölü, yeraltı suyuyla beslenen bir göl. Uzun yıllardır Konya kapalı havzasında yıllık ortalama 1 metre düşüşle, 20- 25 yıl öncesine göre 30 metreden fazla düşüm var. Meke Gölü'nün şu an ki kurak görünümünün nedeni de yeraltındaki aşırı düşümdür. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasına baktığımızda ciddi bir yağış artışı var. Sadece geçtiğimiz mart ayıyla kıyaslanırsa, yüzde 80'nin üzerinde artış var. Daha önceki yıllarda havzaya ortalama metrekareye 320 milimetre yağış düşüyordu. Ekim ve Nisan ayı arasına baktığımızda neredeyse havzaya düşen toplam yağış kadar, bu yıl metrekareye 316 milimetre yağış düşmüş. 6 ayda neredeyse bir yıllık yağışının tamamı yağmış."

YERALTI SUYUNDAN DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Ancak bu yağışlara rağmen yeraltı su seviyesinde düşüşün devam ettiğini belirten Arık, "Şu anda geçtiğimiz yıllarda bir yerde 2 metre düşüm varsa, bu yıl belki 1.70 santimetre civarında ortalama yüzde 15-20 civarında katkısı olmuş durumda. Meke ekseninde durumu değerlendirdiğimizde bir yıllık yağışla gölün kurtarılamayacağı ortada" dedi. Arık, Karapınar bölgesinde tarımsal sulamada yeraltı suyunun çok fazla kullanıldığını, bunun içinde çok su isteyen bitki üretimi yerine az su isteyen ürüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Tarımda damlama ve yağmurlama sulamaya geçildiğini ancak bunun hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Arık, artık tarım arazisine sulama yapılırken tamamının suyla dolu olmasının beklenilmemesi sadece ürüne yeterli olacak kadar sulama yapılması gerektiğini kaydetti.

'MEKE GÖLÜ BİR KAÇ YIL SONRA TAMAMEN KAYBOLACAK'

Meke Gölü'nün kurduğunu ve tuzlanmaların görüldüğünü belirten Arık, şöyle konuştu: "Meke Gölü geçtiğimiz yıllara göre kurumuş vaziyette. Göl üzerinde tuzlanmalar belirgin. Bahar yağışları olmasına rağmen, halen geçitiğimiz yıla göre çok az genişleme söz konusu, bütün göl çevresi kapanmış vaziyette değil. Gölde bir kaç metre derinlikte su seviyesi mevcut. Bu şekilde devam ederse, bir kaç yıl sonra tamamen kaybolacağını göreceğiz. Bu içler acısı bir durum."

'ACIGÖL'DEN SU TAŞINABİLİR

' Meke Gölü'ne su transferinin yapılabileceğini belirten Arık, "Meke'nin bir kaç kilometre kuzeyindeki Acıgöl var. Aynı karakterde sulara sahip. Oradan su transferiyle bir miktar görünüm acısından kurtarma sağlanabilir. Birde Karapınar bölgesinde yeni açılması planlanan termik santralde kömürün önemli bir bölümü yeraltı suyu altında kalıyor. Orada tahliye olan suyun bir miktarını Meke Gölüne verilmesiyle, doğal olmasa da görünüm acısından Meke Gölü görünümü elde edebiliriz. Meke Gölü, Konya’nın önemli bir simgesi. Tamamen kaybolmaktansa doğal olmasa da, görününüm acısından bir şeyler kazandırabiliriz" diye konuştu.