Uzmanlardan YGS değerlendirmesi

Uzmanlardan YGS değerlendirmesi
Güncelleme:

Üniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS'de uzmanlar soruları değerlendirdi.

Üniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.

Fem Yayınları Zümre Başkanlarının 2016 YGS değerlendirmesi şöyle:

MATEMATİKTE 3 SORU SEÇİCİ

Bu seneki YGS matematik daha yalın, anlaşılabilir ve özenle hazırlanmış sorulardan oluşmuş. Daha önce 10 civarı gelen problemler konusundan 13 soru geldi. Cebir ve geometri soru ayırımı 33-7 olarak gerçekleşti. Matematikte seçiciliği fazla 3 soru vardı. Geçen sene herkesin yapabileceği 5 tane çok kolay soru sayısını bu sene 10 tane geldi. Matematik adına zorluk dercesi orta sayılabilecek bir sınav. Pratik yapan öğrencilerin zorlanmayacağı sınav olmuş.

TÜRKÇE’DE PARAGRAFLAR ANLAŞILIRDI

Bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Dilbilgisi soru sayası artarak 8 oldu. Karma dil bilgisi sorusu bu sene gelmedi. Bu sene 2 tane anlatım bozukluğundan soru geldi. YGS Türkçe soruları geçen seneye göre orta zorluk derecesine sahip sorulardan oluşmuş. YGS fizik sorularında öğrencileri zorladı. 2 sorunun çeldiricisi oldukça yüksekti. Sorular anlaşılır, yalın bir dille hazırlanmış. Bilgiye dayalı 3 soru vardı. Her yıl olduğu gibi bu senede fen bilimlerinin en kolay soruları kimyadan geldi. Müfredat harici bir soru yoktu.

BİYOLOJİDE BİLGİ İÇERİKLİ SORU FAZLA

Bu yılki biyoloji testinde müfredatta olmayan bazı kavramlar var ve bu kavramların bilinip bilinmemesi sorunun çözümünü doğrudan ilgilendiriyor. Bilgi içerikli soru oranı fazlaydı. Hesaplamalarla ilgili soru olması ve sistemler konusundan soru sorulmaması diğer bir ayrıntıydı. Adayları zorlayabilecek ve seçici diyebileceğimiz iki üç tane soru sorulmuş. Bilgi sorularının ise zor olduğu söylenemez. Geneli itibariyle çok kolay olmayan bir sınavdı. Soruların yüzde 60 kadarı tüm adayların cevaplayabileceği nitelikteydi.

SORULAR MÜFREDATA UYGUN

Tarih YGS emek verilerek hazırlanmış sorulardan oluşmuş. Alışılmışın dışında farklı 2 soru tipi vardı. Sorular müfredata uygundu. Osmanlı konusundan gelen soru sayıları azaltılmış, inkılap soruları artmış. Kolay sayılabilecek sorular da olmasına rağmen son 3 yıla göre zorluk derecesi yüksekti.

DİN KÜLTÜRÜ ZORLADI

Bu seneki YGS coğrafya klasik sorulardan oluşmuş. Bu sene öğrencileri zorlayacak nitelikte 2 tane coğrafya soru vardı. Fiziki ve beşeri coğrafya soru dağılımında değişiklik gözlenmedi. Coğrafya sorularıyla geçbenzer zorluk derecesine sahipti. Felsefe testi geçen seneki sorularla benzer zorlukta. Din kültürü soruları öğrencileroldukça zorladı.

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın öğrencilerin görüşlerinden derlediği YGS-2016 değerlendirmesi ise şöyle:

MATEMATİK GEÇEN YILA GÖRE KOLAYDI

- Matematik testinde 33 matematik 7 geometri soruldu; geçen yıl 32 matematik 8 geometri sorulmuştu. Geçen yıl 8 yargı problemi sorulmuştu bu yıl ise 13 yargı problemi soruldu.

- Matematik geçen yıla göre öğrencilerin ifadesiyle bir tık, geometri geçen yıla göre iki tık daha kolaydı.

- Türkçe öğrencileri zorlamadı, alışık oldukları sorularla karşılaştılar.

- Fizikte işlem gerektirmeyen bilgi soruları vardı.

- Kimya ve biyoloji öğrencileri zorlamadı.

- Felsefe ve din kültürü soruları bilgiye dayalı sorulardı ve genel kanaat soruların zor olduğu biçiminde.

- Coğrafya soruları öğrencileri zorladı.