Uzman isimden deprem uyarısı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlProfesör Doktor Naci Görür, deprem konusunda önlem alınması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Naci Görür 'Söylemekten dilimde tüy bitti, acilen önlem almalıyız, her an deprem olabilir!' dedi. Habertürk'ten Balçiçek İlter'e konuşan Görür, Marmara depreminin en az 7.2 şiddetinde olacağını belirterek, tsunaminin de olacağını söyledi.
Depremin şu anda deniz altından geldiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, bugüne kadar yaşanan depremlerinin hepsinin bilindiğini ifade etti.
İşte röportajdan bazı satır başları...
Kuzey Anadolu fayının bir özelliği var. Bu fay, depremleri doğudan batıya taşıyor. Bir deprem oluyor, o noktanın batısı bir sonraki deprem için hedef haline geliyor; bu kadar açık. Bir noktada oluyor, yıkımı veriyor hasarı, ötesinde kalan bölge bir dahaki deprem bölgesi. Buna deprem göçü denir. Kuzey Anadolu deprem fayı 1939’da Erzincan’ı 7.4 ile yerle bir etti, 40 bin kişi hayatını kaybetti. Ondan sonra batıya doğru göç etti. Niksar, Erbaa, Tokat, Reşadiye, Adapazarı, Gölcük derken Marmara’da durdu. 1939’dan 1999’a kadar 7’nin üzerinde depremle kıra kıra devam etti.
-Hepsi bekleniyor muydu yani?
Hepsi biliniyordu. Yer bilimciler bas bas bağırdı, kimse duymadı bile. Tınmıyoruz bile. Ne zaman ki İstanbul bölgesi tehdit altına girdi, “deprem’’ endişesi başladı. Bu Doğu’da olsaydı, biz şu anda bile bunu konuşmuyor olurduk. Acı ama gerçek bu. “Niye deniz?” diye sordunuz, ona devam edeyim. Kıra kıra geldi fay. Gölcük’ü geçti, Marmara’da durdu. Durunca biz 1999’da bağırdık nefesimizin çıktığı kadar “Aman Marmara’ya dikkat’’ diye... Prof. Dr. Celal Şengör de vardı. Türkiye’yi temsilen gidip NATO ile görüştüm. O zaman ben TÜBİTAK’ta deniz araştırmaları koordinatörüydüm..
"EN AZ 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE"
-Marmara’da deprem olacak...
Kocaman bir “Evet”. Üstelik 1999 depremleri Marmara’daki fayları tetikledi. İki artı iki dört. 250 yılda gerilecekken o kabuk, o depremler sayesinde çatırdıyor, yani her an deprem olabilir. Süre kısaldı. Üstüne basılan bir yayı düşünün. Marmara altındaki kabuk basınçta duruyor, boşalacak ki rahatlayacak. En az 7.2 şiddetinde bir kırılmadan bahsediyorum.
-Ne yapar İstanbul’a?
Çok büyük hasar verir. İkinci Boğaz köprüsünden doğu-batı yönünde bir çizgi çiz. Üstünde kalan alanlar yani Sarıyer- Tarabya-Rumelihisarı ve muadili yerler, beklediğimiz Marmara depremini 1999 depremi gibi hisseder. Tabii çürük binalardan bahsetmiyorum bile.
-Yani korkunç...
Evet, çok yoğun hisseder. Diğer bölgelere gelince, yani o çizginin altındaki alanlar, 1999 depremini hissettiklerinden kat kat kat daha fazla hisseder, daha açık konuşmaya gerek var mı?
-Ya tsunami?
Olacak. Aslında her büyük depremden sonra Marmara’da muhakkak olmuştur. Deprem olunca denizaltı heyelanları olur ve hacim değişikliğiyle birlikte bu sefer tsunami başlar. Olası depremde en az 10 metrelik dalgalar oluşur.
-Melih Gökçek, “Ben inanmıyorum ama sismik dalgalarla oynayarak deprem yapmaya çalışacaklar’’ dedi. Böyle bir şey mümkün mü sahiden?
Sayın Gökçek’in “İnanmıyorum’’ demesine çok memnun oldum çünkü yakıştıramazdım kendisine. Bu iddialar tamamen zırva. Olmaz böyle bir şey. Neden? Suni deprem mümkün evet. Yüzlerce insan zıpladığında bile hafif sarsıntı yaratılabilir. Büyük taş ocaklarında dinamit patlatılır ve deprem oldu sanılır, küçük deprem gibi algılanır verilerde, sadece 1-2 büyüklüğünde. Marmara’da 7.2 büyüklüğünde deprem yaratmak için kaynağı nereden üreteceksin? Hiroşima’ya atılan bombanın birkaç yüz katı bomba atarsan belki... Ona da emin değilim. Mantığı yok.
Habertürk
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol