Türkiye'nin son cennetini kaybediyoruz!

Türkiye'nin son cennetini kaybediyoruz!
Güncelleme:

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planı tartışması büyüyor.

Birgün gazetesinden Gökay Başcan'ın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu yapılaşmanın önüne geçileceğini, bölgenin korunacağını iddia etse de geçmişte yaşanan olaylar endişeleri artırıyor. Yine Olimpos gibi Likya kenti olan Kaş Patara’da da 2008 yılında 1/1000 Ölçekli Patara (Gelemiş) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı revizyon adı altında değiştirilip onaylanmıştı. Planın revize edildiği süreçte yine Olimpos’ta olduğu gibi bölgenin korunacağı kaçak yapılaşmanın önüne geçileceği iddia edilmişti. Ancak Patara antik kentinin de içinde bulunduğu Gelemiş köyünde ‘ikinci konut’ olarak inşa edilen villalar, ‘koruma’ amaçlı imar planının gerçekliğini ortaya koydu. Yapılan plan bölgede kaçak yapılaşmanın önüne geçmediği gibi zenginlerin villalarla istila ettiği bir bölge haline dönüştü.

BİR BENZER SÜRECİ PATARA’DA YAŞADIK

BirGün’e konuşan Kaş turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Münise Ozan “Olimpos’ta yaşanan süreç Patara’da da yaşandı. Kaş’ın 1/25000’lik imar planı 2015’de onaylandı. 2018’de de Patara Fırnas Koyu’nun sit derecesini düşürdüler. Onlara açtığımız davalar sürüyor. Bu imar planı var olan yapıların artmasına neden oldu. Yine bölgede Fırnas Koyu’nda bulunan arkeolojik alanı, 3. derece sit alanına dönüştürüldü. Burası caretta carettaların yuvalama alanı” dedi.

BU SÜREÇTE İNŞAATLAR HIZLANDI

Patara için de zarar vermeyeceğiz sözleriyle plan değişikliğine gidildiğini belirten Ozan, “Kaçak yapılaşmanın önüne geçeceğiz, sadece ahşap evler yapılacak, bölgeye zarar vermeyeceğiz, dediler. Ancak bir süre sonra gördük ki bölge betonlaşmaya başladı. Patara’da Özel koruma Alanları’nda arkeolojik alanlarında kaçak yapılar hâlâ sürüyor. Bölgede inşaatlar yükseldi, kooperatifler evlerini bitirdi. Bu süreçte de pandemi fırsat bilindi, inşaatlar hızlandı” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY 6 METRELİK BÜFEYLE BAŞLADI

Ölüdeniz’de her şeyin 6 metrekarelik bir büfeyle başladığını belirten Ozan, “Ölüdeniz şuan beton kent. 6 metrekarelik büfeye izin verilmesiyle başladı her şey. Bu kötülükler Olimpos’a yapılmamalı. Olimpos dünyaya mal olmuş bir yer. Antalya’nın nefes almak için gittiği bir yer” diye konuştu.

YENİ BİR HATAYA İZİN VERMEYELİM

Konuya ilişkin açıklama yapan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) yapılaşmanın deniz kaplumbağaları için tehdit oluşturduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarihsel değerlerinin yanısıra dünya çapında önemli bir doğa-temelli turizm destinasyonu olarak bilinen alanın sahille birleştiği nokta, tehdit altındaki türlerimizden iri başlı deniz kaplumbağasının ülkemizdeki öncelikli yuvalama alanları arasındadır. Alınan kararla birlikte betonlaşmaya izin verilmeyeceği açıklanmış olsa da zamanla alandaki yapılaşma ve yoğunluğun artacağından ve Olimpos’u Olimpos yapan değerlerin yok olacağından endişe edilmektedirOlimpos’ta böyle bir hataya izin verilmemelidir.”

Birgün