Türkiye'nin zehir gerçeği ! 20.000 riskli tesis var..

Türkiye'nin zehir gerçeği ! 20.000 riskli tesis var..
Güncelleme:

Dün Tuzla'da yaşanan kimyasal sızıntının ardından çevrecilerden kritik uyarılar geliyor..

Tuzla’daki Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde nitrik asit (kezzap) üretimi yapan bir fabrikada dün sabah 20 tonluk tank delindi. Sızıntı meydana geldi. 5 saatte kontrol altına alınabilen sızıntının yaratacağı sonuçlar henüz bilinmiyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, devletin sızıntılara müdahale edecek planı olmadığını iddia etti.

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre İstanbul Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi’ndeki tek katlı işyerinde bulunan 6.5x2 metre çapında tankta dün sabah sızıntı başladı. Tanktan sızan nitrik ait, önleme havuzunda birikti. Bu arada sağlık ve polis ekipleri de bölgeye sevk edildi. Polis ekipleri güvenlik şeridi oluştururken, sızıntıyla birlikte fabrika bacasından turuncu-kahverengi dumanlar yükseldi.

Havuza dolan tehlikeli madde Gebze’den gelen kimyasal taşıma tankerine aktarıldığı ve tahliye edilirken dozerle sızıntının olduğu alana kum taşındığı görüldü. Çalışmaların en kritik bölümü, delinen tankın bulunduğu bölümde sürdürüldü. Sızıntı ancak 5 saatlik bir çalışmanın sonunda durdurulabildi.

a-448.jpg

Türkiye’de 20 bin Tuzla var

Kimyasal sızıntının ardından çevrecilerden kritik uyarı geldi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, tehlikeli ve kimyasal madde depolayan 20 bine yakın tesis olduğunu söyledi. Bozoğlu “Kimyasal kirlilik havaya yayıldı. Bölge acilen boşaltılmalı. Kirliliğin nereye gideceği hesaplanmalı” dedi.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Yönetmeliği’nin 2010 yılında yayınlandığını ancak yürürlük tarihinin sürekli ertelendiğine dikkat çeken Bozoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Söz konusu yönetmelik Avrupa Birliği’nde (AB) kısaca SEVESO Direktifi olarak anılıyor. Ülkemizde bu konuya dair düzenleme AB’den 28 yıl sonra 18 Ağustos 2010 yılında yayımlandı.”

Yönetmelik hep ertelendi

2010’da yayınlanan yönetmeliğin 2 yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. Fakat 30 Aralık 2013’te tekrar ertelendi. Tesislerin tehlike risklerini azaltmaları koşulu 2017 yılına, AFAD’ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını, neler yapması gerektiğini, güvenlik önlemlerini içeren harici acil durum planı hazırlama şartı 2017 yılına, tesislerin depoladıkları kimyasal ve tehlikeleri maddelere dair yapacakları bildirimler haricinde tüm yönetmelik maddeleri 2016 yılında yürürlüğe gireceği vurgulandı.”

Siteden beyan ediyorlar

“Tesisler halen, depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduğu internet sitesi üzerinden beyan ediyor. Sistem de otomatik olarak tesisi farklı yükümlülükleri olan üst seviye, alt seviye veya kapsam dışı olarak nitelendiriyor. Bu durum tesislerin yükümlülüklerden kaçmak adına düşük beyanlar yapabilme imkanı yaratıyor. Hali hazırda 20 bine yakın tesisin bu bildirimi yapması gerekirken, yaklaşık 6-7 bin tesisin bildirim yaptığı, sistem tarafından bunlardan yalnızca 350 civarında tesisin üst seviye tesis olarak tanımlandığı bilinmektedir. 6 bine yakın tesisin ise kapsam dışı olarak sistemde yer aldığı görülmektedir. Özellikle kapsam dışında yer alan tesislerin bir an önce denetlenmesi gerekmektedir.”

Gazın yönü belirsiz

“Bölgedeki kazanın ardından yetkililerin acilen kimyasal gaza karşı etkili maske dağıtması gerekiyor. Ayrıca tüm bölgenin kirlilik geçene kadar boşaltılması lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mobil hava izleme aracını acilen oraya yönlendirmeli. Oradaki kirliliğin rüzgârla nereye gideceğinin de hesaplanması elzem bir durum. Kimyasal kirlilik havaya yayıldı. Gazların gideceği bölge halkının da uyarılması gerekir. Şunu söyleyebiliriz ki SEVESO onaylanmadığı için Türkiye olası endüstriyel kazalara hazır değil.”