''Türkiye Malezya olmaz''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlFransız siyasi İslam uzmanı Türkiye'nin Malezya olma tehlikesinin bulunmadığını söyledi.
NTV'de yayınlanan 'Neden' isimli programda 'Türkiye Malezya olur mu?' sorusunun cevabı arandı. Programa katılan Fransız siyasi İslam Uzmanı Olivier Roy, modern bir ülke olan Türkiye'de Malezya olma tehlikesinin bulunmadığını söyledi.
Fransız siyasi İslam uzmanı Olivier Roy, Türkiye'de Malezya olma gibi bir tehlikenin bulunmadığını söyledi. NTV'de yayınlanan, Can Dündar'ın sunduğu 'Neden' isimli programda 'Türkiye Malezya olur mu?' ve 'Mahalle baskısı laikliği geriletiyor mu?' sorularının cevabı arandı. Programa; Roy'un yanı sıra Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, gazeteci Ruşen Çakır, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hayri Kırbaşoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Fransız siyasi İslam uzmanı Olivier Roy, Türkiye'nin modern bir ülke olduğunu ve Malezya olma gibi bir tehlikenin bulunmadığını söyledi. Türkiye'de İslami bir devlet olma sürecinin yaşanmadığına değinen Roy, dinde bir yükselişin yaşandığını, ancak bunun demokratik talepler çerçevesinde olduğunu kaydetti. Üniversiteye başörtülü öğrencilerin gidebilmesi taleplerinin İslam'ı dayatmak amaçlı olmadığına değinen Roy, isteğin demokrasi ve özgürlük adına yapıldığını belirtti.
Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ise Roy kadar iyimser olmadığını söyledi. Türkiye'de dinin yaşanmasında bir problemin olmadığına değinen Özkök, dinle ilgili olarak türban ve imam hatip liseleri hakkında sorun yaşandığını ifade etti. Özkök, türbanın üniversitede serbest bırakılmasına karşı olmadığını, ancak yazdığı yazılarla başörtülü öğrencilerin üniversiteye girmesinin ardından yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekmek istediğini kaydetti. Anayasa taslağına da değinen Özkök şunları söyledi: "Anayasa yapılacaksa hep birlikte olmalı. Türbanı çözmek ve imam hatip liselerini halletmek adına anayasa hazırlanırsa, bunun adı başka bir şey olur."
Gazeteci Ruşen Çakır ise 'mahalle baskısı' teriminin şeriat tartışmalarına indirgendiğini söyledi. Çakır, tartışılması gereken konunun 'mahalle baskısı yoksa neden böyle bir baskı olduğunu düşünen insanlar var?' sorusu olduğunu kaydetti. AK Parti'nin türban yasağını anayasa ile kaldırma iddiasının, mahalle baskısı kavramı ile buluştuğunu belirtti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan da mahalle baskısının Türkiye'de var olduğu gibi başka ülkelerde de bulunduğunu iddia etti.
'Sanal tartışmalar yapılıyor'
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hayri Kırbaşoğlu da baskı tartışmalarının sanal olduğuna vurgu yaptı. Herkesin bilimsel araştırmalara dayanmadan kişisel gözlemlerine göre konuyu tartıştığını söyleyen Kırbaşoğlu, gerçek olan sorunun türban yasağı olduğunu belirtti. Bilimsel veriler olmadan baskı olup olmadığı konusunda bir şey diyemeyeceğini ifade eden öğretim üyesi, eğer bir baskı olduğu kabul edilirse buna ilk olarak Müslümanların karşı çıkacağını kaydetti. Kırbaşoğlu, tartışmaya katılan çevrelerin üslubun kötü, kaba ve yargılayıcı olduğundan sorunların çözüme kavuşmadığının altını çizdi.
Zaman
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol