Türkiye-İsrail ilişkilerinde flaş gelişme !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİsrail Güvenlik Kabinesi'nin Türkiye ile anlaşmayı onaylamak üzere Çarşamba günü toplanacağı iddia edildi.
Jerusalem Post gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre; İsrail Güvenlik Kabinesi Türkiye ile varılan anlaşmayı onaylamak üzere Çarşamba günü toplanacak.
İsrail-Türkiye ilişkileri 2010 yılında Mavi Marmara baskınıyla kopma noktasına gelmişti.
Haaretz, Mavi Marmara saldırısı sonrası gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen ve pazar günü karara bağlanması beklenen görüşmeden anlaşma çıkması halinde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Çarşamba günü anlaşmayı görüşmek için toplanacağını yazdı.
İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye ve İsrail heyetleri arasında pazar günü anlaşma olması halinde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin önümüzdeki Çarşamba günü toplanacağını ve anlaşmayı onaylamayı görüşeceğini yazdı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile bundan sonra yapılacak ilk görüşmede anlaşma olup olmayacağının İsrail'in tavrına bağlı olduğunu söylemişti. Çavuşoğlu, görüşmelerde Hamas şartının da olmadığını belirtmişti.
Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal de, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşme sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etmişti.
'Karar görüşmesi 26 Haziran'da' Haaretz, Türkiye ve İsrail arasındaki görüşmelerin 26 Haziran’daki bir sonraki görüşmede karara bağlanacağını yazmıştı. Görüşülecek son husus, İsrail'in Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılma talebiydi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mart ayındaWashington'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü açıklamıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları bunun için "teyit etmiyoruz" demişti.
Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan MaviMarmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.
Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.
Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.
Görüşmeleri, son kararnamede Türkiye'nin New York'taki BM daimi temsilciliğine atanan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürütüyor. İsrail tarafında ise başlangıçta Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’ün yürüttüğü görevi son iki görüşmede Başbakan Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover devraldı.
Ciechanover ve Sinirlioğlu son olarak 8 Nisan'da Londra'da görüştü. Görüşmenin ardından Türk Dışişleri'nden, "Heyetler, mutabakat metninin nihai hâle getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlamışlar ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaşıya varmışlardır" açıklaması gelmişti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol