Türk üniversiteleri dökülüyor ! İ

Türk üniversiteleri dökülüyor ! İ
Güncelleme:

Türk üniversiteleri büyük bir düşüş yaşadı. Nedeni ise bir yükseköğretim derecelendirme kuruluşu..

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE), 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nı yayımladı. Değerlendirme kriterlerinin değişmesiyle ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ, geçen yıla kıyasla büyük düşüş yaşadı. Koç Üniversitesi ise 251-300 sıra bandında yer aldı.

Hürriyet'ten Önder Öndeş'in haberine göre İngiltere'nin başkenti Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE), ‘2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nı açıkladı. Ancak bu sene değerlendirmede yapılan değişiklikler nedeniyle Türk üniversiteleri büyük bir düşüş yaşadı.

ODTÜ 500’LERE GERİLEDİ

Geçen yılki sıralamada 85’inci olarak ilk 100’e giren ve Türkiye’nin en iyisi olarak nitelendirilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), bu yıl 400 basamak inerek 501-600 sıra bandına geriledi. Boğaziçi Üniversitesi 139’uncuyken 501-600; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 165’inciyken 501-600 sıra badına kadar düştü. En iyi dereceyi 251-300 sıra bandı ile Koç Üniversitesi yakaladı. Onu, 351-400 sıra bandındaki Bilkent ve Sabancı üniversiteleri takip etti.

‘TÜRKİYE İÇİN ÜZGÜNÜM’

THE’nın başeditörü Phil Baty, Türkiye’nin sıralamadaki yerini şöyle değerlendirdi:

“Bu kötü haber için üzgünüm. Türkiye’de bazı üniversiteler özellikle fizik alanında yapılan deneylerdeki varlıkları ile konumlarını yükseltiyordu. Bu sene bu tarz makalelerin etkisi sınırlandı. Bu, buradan gelen artı puanların kaybına yol açtı.”

- THE, geçen yıllarda olduğu gibi üniversiteleriaraştırma etkisi, uluslararası görünürlük, endüstri bağlantıları, öğretim kalitesi kriterlerine göre sıraladı. Ancak Türkiye’deki üniversitelerin bu yıl büyük sıra kayıpları yaşamasına neden olan değişiklikler şöyle sıralandı:

- THE sıralamayı 400’den 800’e çıkardı. Mısır, Fas, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 70 ülke ilk defa listeye dahil edildi.

- Üniversitelerin makale sayısı ve atıf oranlarının yer aldığı veri tabanı ‘Web of Science’ yerine, Türk üniversitelerinin verilerinin daha kısıtlı olduğu ‘Scopus’ veri tabanına geçildi.

- Özellikle çok sayıda ortak imzaya sahip makalelerin etkisi düşürüldü. Bu da CERN gibi büyük bilimsel oluşumlarda yer alan ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nin sıralamasını olumsuz yönde etkiledi.

Bizim yerimiz ilk 200 olmalı

Prof. Dr. Taner Bilgiç (Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı): “Kriterler ve ağırlıklar farklılaşmasa da, bunların nasıl ölçüldüğü sıralamaları savurabiliyor. Yeniden yükseleceğiz. Bizim yerimiz ilk 200.”

Adı aynı ama sıralama farklı

Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü): “Kullanılan yöntem ve verilerde yapılan önemli değişiklikler, üniversite sıralamalarında beklenmeyen sonuçlara neden oldu. THE, adı aynı kalmakla birlikte farklı bir sıralamaya dönüştü.”

Teknik farklı kulvarda yer almalı

Prof. Dr. Mehmet Karaca (İTÜ Rektörü):
“İTÜ, teknik bir üniversite olması ve sosyal bölümlerinin azlığı nedeniyle farklı bir kulvarda değerlendirilmeli. Zira sosyali fazla olan okullar, karma sıralamalda değerlendirme kriterlerinin daha çoğuna cevap verebiliyor.”