Türk savunma sanayisinde bir ilk

Türk savunma sanayisinde bir ilk

Türkiye, Pakistan'ın denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanarak önemli bir başarıya imza attı.

Son yıllarda birçok yerli ürün ve mühendislik çalışmasına imza atılan savunma sanayisi, ihracat alanında da bu başarıların meyvelerini topluyor. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Pakistan Savunma Üretim Bakanlığının açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanarak önemli bir başarıya imza attı.

FRANSIZLARA DENİZALTI GOLÜ

Türkiye böylece, ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapacak. Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihalede, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı yarışan STM, ihaleyi kazandı.

Biri kesin, opsiyonlu 3 denizaltının modernizasyonunu ilgilendiren anlaşma, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında, Türkiye'nin Pakistan Büyükelçiliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin müşahitliğinde Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde imzalandı.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, pek çok açıdan stratejik ve önemli bir projeyi kazandıklarını söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kritik teknolojilerin ve zorlu mühendislik gereksinimlerinin yer aldığı bu projeyi, denizaltıyı yapan ve bu alanda bir dünya devi olan firmaya karşı kazanmış olmak, işin önemini daha da artırıyor. Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki denizaltıların modernizasyonunu tamamlamış, devamında da 6 Yeni Tip Denizaltı Projesi'nde görev almıştık. Yerli projelerden kazandığımız tecrübe, uluslararası alandaki bu önemli ihaleyi almamıza büyük katkı sağladı. Bu sayede ilk defa ülke olarak denizaltı gibi yüksek teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapmış olacağız.

Şunu da belirtmemde fayda var. Bu tip askeri platform projelerinde görünürde şirketler olsa da arka planda anlaşmayı yapanlar, devletlerdir. Bu nedenle, bu süreçte bize büyük destek veren başta Savunma Sanayii Müsteşarlığı olmak üzere ilgili tüm devlet birimlerimize ve bize güvenen kardeş ülke Pakistan yetkililerine buradan tekrar teşekkür ediyorum."

ZORLU REKABETTE KAZANAN STM OLDU

Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM, anılan denizaltı gemilerinin tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar zorlu ve uzun bir rekabet gerçekleştirdi. 16 Nisan'da başlayan ihale sürecinin sonucunda STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari olarak üstün bulundu ve ana yüklenici seçilerek sözleşme imzalandı.

Modernizasyon faaliyetlerinin Pakistan'daki lokal bir tersanede yapılacağı projede, ilk denizaltı 45 ay sonra teslim edilecek. Diğer denizaltıların ise 1 yıl ara ile modernize edilmesi planlanıyor.

HAVELSAN VE ASELSAN SİSTEMLERİ DE İHRAÇ EDİLECEK

Söz konusu proje, askeri gemi sektöründe, STM'nin de tasarım, entegrasyon, inşa gibi rollerle görev aldığı MİLGEM Projesi ile büyük atılım yapan savunma sanayisi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde Türk firması ana yüklenici olarak seçildi. Bu sayede ilk defa denizaltı tasarım ve mühendislik hizmeti ihracatı yapılmış olacak.

Modernizasyon faaliyetleri kapsamında denizaltı gemisinin tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemleri değiştirilecek. Mevcut silah konfigürasyonunun değiştirilen sistemlerle entegrasyonunun da gerçekleştirileceği proje kapsamında HAVELSAN ve ASELSAN'ın sistemleri de ihraç edilmiş olacak.

Savunma sanayindeki bu önemli kazanımın, diğer yurt dışı projelerinde STM'ye önemli avantaj sağlaması bekleniyor.

PAKİSTAN İÇİN 2. PROJE

Pakistan ile daha önce Denizde İkmal Tankeri Projesi imzalayan ve askeri gemi bazında tek kalemde en büyük ihracatı gerçekleştiren STM, denizaltı modernizasyonuyla bu ülkedeki projelerinin sayısını 2'ye çıkaracak.

Pakistan Deniz Kuvvetleri için büyük önem taşıyan Denizde İkmal Tankeri, 2 ay sonra Pakistan'ın bağımsızlık gününde törenle denize indirilecek.

text-ad
Trafikteki tüm araçlar için ''Yeşil Fren Lambası'' zorunluluğu mu geliyor ? Trafikteki tüm araçlar için ''Yeşil Fren Lambası'' zorunluluğu mu geliyor ? AK Partili Türkeş'ten bebek katili Öcalan'a ''kurucu önder'' diyen Bahçeli'ye tepki AK Partili Türkeş'ten bebek katili Öcalan'a ''kurucu önder'' diyen Bahçeli'ye tepki Altında rekor haftası beklentisi: Altın fiyatları için olay olacak tahmin... Altında rekor haftası beklentisi: Altın fiyatları için olay olacak tahmin... Türkiye'nin yüreği bir kez daha ağzına geldi! Korku dolu anlar kamerada... Türkiye'nin yüreği bir kez daha ağzına geldi! Korku dolu anlar kamerada... Korku saçan davetsiz misafir kamerada: Gece yarısı dağdan indi! Korku saçan davetsiz misafir kamerada: Gece yarısı dağdan indi! Cem Küçük'ten kafaları karıştıran bir iddia daha: ''Özgür Özel açıklasın!'' Cem Küçük'ten kafaları karıştıran bir iddia daha: ''Özgür Özel açıklasın!'' Özel okulun kapı komşusuna baskın: Ele geçirilenler şoke etti! Özel okulun kapı komşusuna baskın: Ele geçirilenler şoke etti! Gülşen'den Hadise'ye, Melike Şahin'den Sertap Erener'e.. Ünlülere yasak yağdı! Gülşen'den Hadise'ye, Melike Şahin'den Sertap Erener'e.. Ünlülere yasak yağdı! Hem ehliyeti yok, hem alkol var hem de yüzsüzlük! Pes... Vallahi de pes, billahi de pes! Hem ehliyeti yok, hem alkol var hem de yüzsüzlük! Pes... Vallahi de pes, billahi de pes! Belediye ''başkan tarafından düğünlerde takılmak üzere'' altın aldı! Belediye ''başkan tarafından düğünlerde takılmak üzere'' altın aldı!
Mauro Icardi'nin nişanlısı China Suarez'e ölüm tehdidi: Baş zanlı Wanda Nara oldu! Mauro Icardi'nin nişanlısı China Suarez'e ölüm tehdidi: Baş zanlı Wanda Nara oldu! Mayıs ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu: Döviz mi, borsa mı, TL mi, altın mı ? Mayıs ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu: Döviz mi, borsa mı, TL mi, altın mı ? Turizm cennetindeki 1.000 TL'lik plaj giriş ücreti için emsal karar! Turizm cennetindeki 1.000 TL'lik plaj giriş ücreti için emsal karar! Bakanlık okullardaki devamsızlıklar için harekete geçti Bakanlık okullardaki devamsızlıklar için harekete geçti Cumhurbaşkanlığı'ndan medyaya üst düzey transfer! Cumhurbaşkanlığı'ndan medyaya üst düzey transfer! Hava durumu raporu açıklandı: Bir yanda aşırı sıcaklar, diğer yanda yağmur var... Hava durumu raporu açıklandı: Bir yanda aşırı sıcaklar, diğer yanda yağmur var... Tanımadığı genç kadına gül vermek istedi, reddedilince kabusu yaşattı! Tanımadığı genç kadına gül vermek istedi, reddedilince kabusu yaşattı! Mayıs ayının en çok satan elektrikli otomobilleri belli oldu Mayıs ayının en çok satan elektrikli otomobilleri belli oldu ''İndirim Canavarı'' Beyza Siccin 8'in çekimlerini ''musallat'' yüzünden mi terk etti ? ''İndirim Canavarı'' Beyza Siccin 8'in çekimlerini ''musallat'' yüzünden mi terk etti ? İrem Derici'den skandal ifadeleri için geri adım: Özür diledi... İrem Derici'den skandal ifadeleri için geri adım: Özür diledi...