TTB'den şoke eden iddia: Bakanlık ölü sayısını az mı gösteriyor ?
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kodları kullanmadığını belirleyen TTB’ye göre, bu durum ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açıyor. TTB ölüm kayıtlarının gözden geçirilmesini istedi
Koronavirüs vakasının ülkede görüldüğü ilk günden itibaren süreci şeffaf şekilde yönetmeyen iktidarın politikaları tepki çekerken, açıklanan verilere yönelik kuşkular artıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirledi.
Doğrulanmış Covid-19 vakalarının artış gösterdiği ülkede, ölüm sayılarının buna paralel bir grafik göstermemesinin dikkat çektiği belirtildi. Koronavirüs ölümlerinin değerlendirilmesinde soru işaretleri olduğunu vurgulayan TTB, “Bu kodların DSÖ gibi kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması pandemi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta” açıklaması yaptı. TTB’nin yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde:
PARALELLİK BULUNMUYOR
Açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile sayılar arasında paralellik bulunmamaktadır. Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara Covid-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiği biçiminde.
Bakanlık’ın DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmadığı merak konusu. Bu kodların DSÖ gibi kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması pandemi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve önlemlerin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır.
İKİ FARKLI KOD ÖNERİLİYOR
DSÖ ölüm kayıtları için 2 farklı uluslararası kod önermekte. Bu kodlar: ‘U07.1’ ile ‘U07.2’. Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 6 Mart tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında Mers Cov Hastalığı, (U07.2) kodunun karşılığında Avian İnfluenza Enfeksiyonu bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir.
TABİPLER BİRLİĞİ KATKI SUNMAYA HAZIR
Sağlık Bakanlığı’nı hemen Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Covid-19 kodlarını kullanmaya, şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırıyoruz. Ölüm kayıtlarının açılması halinde, Türk Tabipleri Birliği bu sürece katkı sunmaya hazırdır.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol