TSK'dan emekli askerler için sürpriz karar
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTSK’dan mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılan bir pilot, artık uçuş eğitimleri sırasında kullandığı yakıt, yağ ve oksijenin de parasını ödemek zorunda kalacak.
Her yıl çok sayıda pilotunu özel havacılık şirketlerine kaptıran Türk Hava Kuvvetleri için önemli bir düzenleme yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin Öğrenim, eğitim ve Yetiştirme Masraflarının Tespitine Dair Yönetmelik’te değişikliğe gidildi. Yönetmeliğin 4. maddesinde subay veya astsubayların eğitim ve yetiştirme masraflarının nasıl hesaplanacağı düzenleniyor.
Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre söz konusu hesaplama mevcut düzenlemeye göre yapılırken; personelin Harp Akademileri’nde ve sınıf okullarında aldığı eğitimler, yabancı dil eğitimleri, TSK namına yapılan lisans ve lisansüstü eğitimler, staj programları, SAT ve SAS gibi kurslar dikkate alınıyordu. Bu maddelere ilişkin masraf tutarı, faaliyetin tamamlanmasının hemen ardından personelin özlük dosyasına işleniyor ve mecburi hizmet süresini tamamlamadan TSK’dan ihraç edilmesi ya da istifa etmesi halinde kendisinden tazmin ediliyordu. Söz konusu “hesaplama” maddesine, “uçuş (pilotaj) eğitim merkezlerinde veya uçuş birliklerinde verilen başlangıç, temel ve tekamül uçuş eğitimlerinde, uçuşta sarf edilen yakıt, yağ ve oksijen giderleri” fıkrası da eklendi. TSK’dan mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılan bir pilot, artık uçuş eğitimleri sırasında kullandığı yakıt, yağ ve oksijenin de parasını ödemek zorunda kalacak.
MECBURİ HİZMET 16 YIL
TSK’da mecburi hizmet süresi 10 yıl. 2 yıl süren pilotaj eğitiminin süresi de kanun gereği 3 ile çarpılarak bu süreye ekleniyor. Böylece bir pilotun mecburi hizmet süresi 16 yıla ulaşıyor. Pilot bu süreyi tamamlamadan TSK’dan ayrılmak isterse, kendisi için geçmişte yapılan tüm eğitim masraflarının toplamı kanuni faizleriyle hesaplanıyor ve kalan mecburi hizmet süresine göre belirlenerek tazmin ediliyor.
BİR PİLOTUN EĞİTİMİ 15 MİLYON DOLAR
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, yetiştirilen her bir savaş pilotunun devlete maliyetinin teğmen rütbesindeyken 4 milyon dolar olduğunu, rütbesinin ilerlemesiyle birlikte 15 milyon doları bulduğunu açıklamıştı. Savaş pilotları, Hava Kuvvetleri’nde uçuş tazminatlarıyla birlikte en fazla 7 bin TL maaş alıyor. Ancak özel sektöre geçtiklerinde önce 15 bin TL seviyesinde ikinci pilot maaşına, 4 yıl sonra da 25 bin TL düzeyindeki kaptan pilot maaşına hak kazanabiliyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol