Toroslara HES’e durdurma kararı

Toroslara HES’e durdurma kararı
Güncelleme:

Toroslar’ın eteklerindeki Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’na kurulacak 3 parçalı HES projesine yönelik bölge halkının itirazını değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecini durdurdu.

Antalya Gündoğmuş’ta ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’nda yeni bir HES yapımı daha gündeme geldi. Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesinin iptali için bölgedeki 6 köyde yaşayan 700 kişinin imzasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itiraz dilekçesi verildi.

Bakanlık dilekçeye verdiği yanıtta, ÇED sürecinin durdurulduğunu söyledi. Bölgedeki HES’lere karşı mücadele veren böle halkı, Alara Çayı ve Geyik Dağı’nın ‘milli park’ ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı.

‘İTİRAZLAR DETAYLI İNCELENECEK’

Bölge halkının dilekçesine yanıt veren Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, “Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi hakkında hazırlanan ÇED raporunu incelemek, değerlendirmek üzere kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nca (İDK) gerçekleştirilen toplantıda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durdurulmuştur” ifadelerini kullandı. İtiraz edilen konuların Bakanlık ve İDK’da görev alan kurumlar tarafından ayrıntılı olarak değerlendirileceğini belirten Türkoğlu, “Diğer taraftan, projenin ÇED süreci ile ilgili olarak Bakanlık ve Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi web sayfasında bilgilendirme yapılmaya devam edilecek” diye bilgi verdi.

 ‘RAPORUN CİDDİYE ALINCAK TARAFI YOK’

Alara Vadisi’ndeki HES projelerine karşı verilen mücadelenin sözcüsü olan Ali Sezen ise şunları söyledi: “HES kurulacak bölge sit alanında yer aldığı halde ÇED raporunda sit alanında olmadığı söyleniyor. Yerleşim alanının dışında yer aldığı da ileri sürülüyor. Oysaki, orada yerleşim bulunuyor. İDK raporunda belirtilen eksiklerin tamamlanması için şirkete süre verilmiş. Bakanlık, bu eksikler tamamlanmadan izin verilmeyeceğini söylüyor. ÇED raporunda haddinden fazla noksanlık var. Bilimsellikten uzak ve masa başında hazırlanmış bir rapor. Ciddiye alınacak bir tarafı yok. Şirket eğer bu noksanları tamamlamazsa Bakanlık, HES başvurusunu reddedebilir. ÇED sürecinin takipçisi olacağız.” Hayat 2 projesinin aslında 3 HES’ten oluştuğunu söyleyen Sezen, “HES’lerin kurulacağı alanda bulunan tapulu araziler ve konutlar için toplu kamulaştırma yapılacak. Her bir HES için ayrı ayrı ÇED raporu, su kullanım anlaşması ve lisans sözleşmesi yapılması gerekirken tek bir işlemle işi bitirmeye çalışıyorlar. Bu, kanunlara aykırı” diye konuştu.