Tıp ve hukuktan sonra o bölümlere de baraj geliyor !

Tıp ve hukuktan sonra o bölümlere de baraj geliyor !
Güncelleme:

YÖK, tıp ve hukuktan sonra mühendislik fakültelerine de baraj getiriyor.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuk oldu. Pedagojik formasyondan üniversite sınavına, bütünlemelerden yükseköğretim yapısına pek çok konuya değinen Saraç’ın verdiği bilgilere göre, YÖK, tıp ve hukuktan sonra mühendislik alanına da baraj getirdi.

Hürriyet'in haberine göre ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç, diğer mühendislik alanlarında en düşük başarı sırası 240 bin olarak belirlendi. Buna göre 240 binden düşük başarı sırası olanlar bu bölümlere giremeyecek. Mimarlık fakülteleri için de baraj hazırlığı yapılıyor, ancak henüz sınır net değil. Değişiklikler, bu yıl uygulamaya koyulacak.

Prof. Saraç’ın diğer açıklamaları başlıklarla şöyle:

‘SINAV DEĞİŞMİYOR’

PEDAGOJİK FORMASYON: “Ülkenin ihtiyaç ve gerçeklerine göre, öğretmen ihtiyacının olduğu yerlere ağırlık vererek, bir formüle varacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki genel kurulların ilkinde veya ikincisinde formasyonla ilgili hangi alanlarda ne kadar verileceği konusunda bir açıklamamız olacak.”

SINAVLAR: “Bu sene ailelerin rahat olması lazım. Yükseköğretime girişle ilgili yapısal bir değişiklik olmayacak. Geçen sene nasıl hazırlanıyorsa öğrenciler, bu sene de öyle hazırlansınlar. Sınav sayılarının artmasına biz de sıcak bakıyoruz. Bunun üzerinde çalışma yapılıyor.”

‘YÖK KÜÇÜLMELİ’

YÖK’ÜN KALDIRILMASI: “Nasıl bir yükseköğretim sorusunun cevabının verileceği zihniyet temelinin öncelikle inşa edilmesi lazım. Tabii ki YÖK’ün küçültülmesi, yetkilerinin bir kısmının başkaca kurumsal yapılara devredilmesi lazım. Aksi takdirde, bir YÖK derken 185 YÖK ile karşılaşma durumu da var.”

BÜTÜNLEME YETKİSİ: “Üniversitelerimiz, bütünleme sınavlarına ilişkin bir takım endişe ve rahatsızlıklarını, sıkıntılarını ifade ettiler. Bugün itibariyle yükseköğretim kurumlarımıza, öğrencilere eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bildirmeleri kaydıyla bütünleme sınavı açıp açmama konusunda yetki devrediyoruz.”

DOÇENTLİKTE E-JÜRİ

“Doçentlik sınavında jüri tespitini ‘e-jüri’ sistemiyle elektronik ortama geçirdik. Bu sayede şikâyetleri ortadan kaldırmayı amaçladık. Kalite Kurulu’nun yönetmeliğini de hayata geçirdik. Kurula üye seçimlerine başladık. Bu şekilde YÖK yetkilerinin bir kısmını çok cesaretli şekilde bu Kalite Kurulu’na devretmiş olacak.”