Terör Örgütü Pkk'nın Tak Oyunu

Terör Örgütü Pkk'nın Tak Oyunu
Güncelleme:

PKK'nın, sivilleri hedef alan eylemlerini, kurduğu TAK gibi örgütlerin üstlenmesini sağlayarak kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı bildirildi- Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Çitlioğlu:- "Bu üstlenme PKK'nın sorumluluğunu ortadan kal

İSTANBUL (AA) - İZZET TAŞKIRAN - PKK'nın sivilleri hedef alan eylemlerini, kurduğu başka örgütlere üstlendirerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı belirtildi.

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) uzmanı Ercan Çitlioğlu, Ankara'da 13 Mart'ta gerçekleştirilen terör saldırısının TAK olarak isimlendirilen ve yönetici kadrosu belli olmayan bir örgüt tarafından üstlenilmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, özellikle etnik kimlikli ve yığınsal nitelikli terör örgütlerinin eylemlerinde başka isimler kullanmasının PKK'nın da başvurduğu bir uygulama olduğunu söyledi.

Çitlioğlu, bu uygulamanın terör örgütleri tarafından, sivil kayıplarla sonuçlanan eylemlerin ardından oluşacak güvenlik ağırlıklı baskı ve kamuoyu suçlamalarından kurtulmak ve bu tür eylemleri tasvip etmeyen tabanlarındaki kayma ve dağılmayı engellemek adına kullanıldığını ifade eden Çitlioğlu, "Diğer önemli neden ise uluslararası alanda kendilerine yönelik suçlama ve eleştirilerle politika değişikliğinden sakınmaktır. Terör örgütleri, kendi eylemlerini başka isimlerle üstlenerek güvenlik güçlerini şaşırtmak, birden fazla örgütün varlığına kamuoyunu inandırarak psikolojik baskıyı arttırmak isterler." dedi.

TAK örgütünün bunun tipik bir örneği olduğunu, Kuşadası ve Manavgat’ta yabancıların hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan bazı eylemleri de suçlamalardan kurtulmak için bu örgütün üstlenmesinin sağlandığını aktaran Çitlioğlu, PKK'nın Ankara'daki saldırıda yaşamını yitirenlerin sivil olması nedeniyle de TAK'ı piyasaya sürdüğünü dile getirdi.

Çitlioğlu, PKK'nın son eyleminin TAK terör örgütü tarafından üstlenilmesinin hem dışarıya hem de içeriye verilen bir mesaj olarak değerlendirebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu üstlenme PKK’nın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. PKK, geçmişte sivil hedeflere yönelik eylemlerinin faturasının ağırlığını bildiği için PYD aracılığıyla kimi çevrelerde sahip olduğu destek ve sempatiyi yitirmeme adına eylemlerinde PYD adını kullanmamayı, eylemlerin PYD ile irtibatlandırılmasını engellemeyi seçiyor. PKK, PYD’nin terör örgütü listesine alınmamış oluşundaki avantajını kaybetmek istemiyor ve IŞİD'e karşı mücadelesinin yarattığı sempati dalgasını sürdürmek istiyor. Nitekim PKK’yı terör örgütü olarak kabul eden, Türkiye'nin mücadelesini haklı bulan kimi ülkelerin sıra PYD’ye geldiğinde tavır değiştirmeleri bunun açık bir kanıtı olmalı. Ancak bir çıkar ilişkisi ve uzun vadeli planlamalarda PYD’ye biçilen rolün her an değişebileceği de dikkatlerden uzak tutulmamalı."

- "Bu eylemlerin PKK tarafından yapıldığı herkes tarafından biliniyor"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmacısı Veysel Kurt ise PKK'nın kamuoyuna kendini siyasal ve askeri bir örgüt olarak sunduğunu ancak eylemlerinde sivil ölümlerin fazlaca artması dolayısıyla farklı bir yola gittiğini aktardı.

PKK'nın eylemleri sanki kendisi değil de başka bir örgüt yapmış gibi bir izlenim uyandırmak istediğine dikkati çeken Kurt, bu yıl Ankara'da meydana gelen terör saldırılarını, geçmiş yıllarda Beyoğlu ve Güngören'deki patlamaları da TAK'ın üstlendiğini hatırlattı.

Bu eylemlerin PKK tarafından yapıldığının herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Kurt, PKK'nın Suriye kriziyle DAEŞ üzerinden "uluslararası meşruiyet" oluşturmaya çalıştığını dile getirdi.

Bu meşruiyeti sarsacak önemli şeylerden bir tanesinin PKK'nın Türkiye'de topluma, sivillere ve güvenlik görevlilerine karşı gerçekleştirdiği eylemler olduğunun altını çizen Kurt, şunları anlattı:

"Çünkü Suriye krizinde kendisini bir terörist gruba, yani DAEŞ'e karşı konumlandırarak, meşruiyet oluşturmaya çalışmıştı. Fakat bu eylemler bununla tam tersi bir yönde oldu. İmajını zedeleyen, aslında PKK'nın gerçek yüzünü ortaya koyan eylemler olduğu için kendisi değil de kurduğu bir başka örgüt eylemleri üstlendi. TAK, ne olduğu belli olmayan, yöneticilerini kimsenin bilmediği ve sadece kendi başına hareket eden, hiçbir yerden emir almayan küçük bir örgüt. Yani kimsenin hesap sormayacağı, kendilerinin de bilgisi dahilinde olmayan bir örgütmüş gibi sunarak, eylemleri TAK'a üstlendirdiler."

Kurt, bu terör örgütünün ortaya çıkmasının hem iç hem de dış kamuoyuna yönelik olduğunu, PKK'nın DAEŞ üzerinden uluslararası kamuoyunda imaj çalışması yapmak istediğini kaydetti.