Teğmen ihtiyacı böyle karşılanacak

Teğmen ihtiyacı böyle karşılanacak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe sonrası atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluştu. Bakan Işık, TSK’nın yapısındaki köklü değişiklikler, asker-sivil ilişkileri, askeri okulların kapatılması ve atılacak yeni adımlara ilişkin değerlendirmeler yaptı. Işık, “Bu yıl teğmen çıkacak çocuklara yıldız takamıyoruz. Büyük bölümü FETÖ içinde. Asteğmenlikten tezkere bırakmayı bu sene çok daha yoğun uygulayabiliriz" dedi.

İşte Işık'ın açıklamalarından satır başları:

İSTİHBARATÇI DEĞİL

O binbaşının (Darbe girişimi öncesi MİT'i uyaran binbaşı) ismini açıklamak doğru değil. Darbe teşebbüsünün ihbar edilmiş olması önemli. Darbeciler, “Bu akşam çok önemli bir görev var” diyerek binbaşıyı çağırıyorlar. “3 helikopterle MİT'i basacağız ve MİT Başkanı'nı alacağız” diyorlar. Binbaşı “Dışarıdan geldim, üstümü değiştireyim” diyor, saat 14.30 civarı. Hemen MİT'e geliyor. Tahminim o da darbeyi bilmiyor, çok önemli bir operasyon olduğunu söylüyorlar. Binbaşı MİT'e çalışan bir istihbarat elemanı değil. Kendi rızasıyla gelip söylüyor.

GÜÇ DENGESİ

Dünyada elinde silah bulunduranlarla ilgili en temel endişe kaynağı darbedir. 98 ülkede fiili olarak gerçekleşen darbe sayısı 216. Siz bütün gücü bir tek kişide toplarsanız, o kişinin en küçük olayda “Bunlar yanlış yapıyor, düzelteyim” demesini engelleyemezsiniz. Gücün dengelenmesi için tek bir merkezde toplanmasını önlüyoruz. Hiçbir şekilde askerin asli görevinde emirkomuta zinciri bozulmayacak.

GENELKURMAY'A SORUYOR

Bakanlığımda idari kadroda hemen hemen hiç sivil yok. Müsteşarım korgeneraldi, emekli oldu. Talimat veriyorum, gidiyor Genelkurmay İkinci Başkanı'na soruyor; talimat alırsa yapıyor, alamazsa benim talimatımın neden yapılamayacağını bana anlatıyor.

ASKERİ LİSELERİN KAPATILMASI

2000- 2007 arasında askeri liseyi kazanan öğrencilerin bin 598'i ortaokul birinci sınıfı dışarıda okumuş. Hiçbiri SBS'ye ve TEOG'a girmemiş. Böyle bir tuhaflığı yöneticilerin görmemesi kabul edilebilir mi? 2000- 2014 arasında çan eğrisi yok, herkes çok iyi öğrenci. Bir sınavda tam veya tama yakın soruyu doğru cevaplayan öğrenci sayısı 419, diğerinde 700 küsur. 2014'te 2, 2016'da 6 kişiye düşüyor. ÖSYM'deki değişiklikten sonra sorular çalınamadı. Ama vazgeçmeyip en iyi öğrencileri bu kez mülakatta elemişler.

KAPATILAN LİSELERİN BİNALARININ TİCARİ İŞLETME OLACAĞI İDDİALARI

Hükümetimizin gündeminde şu anda böyle bir şey yok. Belki daha farklı bir amaçla kullanılabilir. Her olayı bir ranta bağlayarak değersizleştirmek doğru değil.

MEZUN TEĞMENE YILDIZ YOK

Bu yıl teğmen çıkacak çocuklara yıldız takamıyoruz. Eldeki tüm veriler bunların büyük bölümünün bu yapıdan (FETÖ) olduğunu gösteriyor. Sivil hayatta kendilerine bir yol çizmek durumunda olacaklar. Asteğmenlikten tezkere bırakmayı bu sene çok daha yoğun uygulayabiliriz, teğmen ihtiyacını karşılayabilmek için. Sözleşmeli teğmenleri sivil kaynaktan temin edeceğiz.

HAVA KUVVETLERİ’NDE PİLOT KALMADIĞI İDDİASI

Çok zaruri durumlarda yetecek sayıda pilotumuz var. Emekli olup da dönmek isteyenlerle ilgili çalışma yürütüyor Hava Kuvvetleri.

Habertürk