TBMM'den mesai yeniden başlıyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTemmuz ayında gündemindeki tartışmalı düzenlemeleri yasalaştırarak tatile giren TBMM, 1 Ekim Perşembe günü yeniden mesaiye başlayacak.
TBMM’nin 27'nci Dönem 4'üncü Yasama Yılı, saat 13.00'te Meclis Atatürk Anıtı'nda düzenlenecek törenle resmen başlayacak. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığı'nda özel gündemle saat 14.00’te toplanacak.
Şentop'un sunuş konuşmasından sonra AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasını yapacak. Ardından TBMM Genel Kurulu, 6 Ekim Salı günü açılmak üzere yeniden kapanacak.
TBMM’nin yeni dönemdeki ilk gündem maddesi üçüncü yasama yılından kalan uluslararası anlaşmalar ve iki ayrı kanun teklifi olacak. Mera alanları ve hobi bahçelerine ilişkin yeni kuralların belirlendiği torba düzenleme ele alınacak. Teklifte tekel bayileri ve şans oyunları oynatanlar için yeni yaptırımlar öngörülüyor.
TBMM Genel Kurulu’nda ayrıca güvenlik soruşturmasına ilişkin düzenleme de görüşülecek. 15 Temmuz 2016’da meydana gelen darbe girişiminin ardından tüm kamuda yaygınlaştırılan, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması teklifi, Ekim ayı ortalarına kadar yasalaştırılmak isteniyor. Ekim ayının ilk haftasında HDP’li Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke de komisyonda ve genel kurulda görüşülecek.
BÜTÇE MESAİSİ
TBMM’nin bir sonraki önemli gündem maddesi ise Bütçe Kanunu olacak. İlk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu, daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin iktidarın bütçe tercihi nedeniyle tartışmalara neden olması bekleniyor.
TRANSFER VE SEÇİM BARAJI
AK Parti ve MHP’nin yeni dönemde de anti demokratik düzenlemelere yoğunlaşması bekleniyor. Barolar Birliği'nde olduğu gibi diğer meslek örgütlerinde de yapısal değişiklikler planlayan iktidar, seçim ve siyasi partiler yasası için de çalışmalarını sürdürüyor. Anayasa gereği seçimlerle ilgili yapılacak düzenleme bir yıl boyunca uygulanamıyor. İktidarın bu nedenle bütçe teklifinin yasalaşmasının hemen ardından bu düzenlemeler için harekete geçeceği ifade edildi. Bu kapsamda seçim barajının düşürülerek partilerin ittifaklarla bağının azaltılmak istendiği kaydedildi. Partiler arası milletvekili transferinin engellenmesi de bir diğer alternatif olarak AK Parti ve MHP’nin masasında bulunuyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol