Tansu Çiller'e yargıdan bir kötü haber daha

Tansu Çiller'e yargıdan bir kötü haber daha
Güncelleme:

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'e ait Kilyos'taki arazi için Çevre Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı, İBB’nin açtığı davalar sonucu ikinci kez iptal edildi.

Tansu Çiller’e ait Kilyos’taki denize sıfır arazi için getirilen ve yapılaşmayı üç kat artıran imar kararlarına yargı ‘dur’ dedi. İstanbul 14. İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını dava eden İBB’yi haklı buldu. Mahkeme heyetinin oy birliği verdiği kararda dava konusu işlemin iptaline karar verdi. 

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller’in ait Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait Sarıyer Kilyos’taki arazi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen imar plan değişikliği kararı, İBB’nin açtığı dava sonucu ikince kez iptal edildi. İstanbul 14.İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 3 Mayıs 2023 tarihinde 1/5000 ölçekli Koruma amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı Uygulama İmar Planında hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti.  

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'e ait Kilyos'taki arazi için Çevre Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı, İBB’nin açtığı davalar sonucu ikinci kez iptal edildi.

ÖNCEKİ İPTAL KARARI ÜZERİNE BAKANLIK DEVREYE GİRMİŞTİ

Sarıyer Kilyos Mahallesinde bulunan Çiller ailesine ait 1 pafta, 0 ada, 305,306 ve 309 parseller için mevcut planlar İBB tarafından ilk olarak 2020 yılında dava edildi. İstanbul 5. İdare Mahkemesi 2 Kasım 2021 tarihinde, planların iptaline karar verdi. İstinaf da kararı haklı buldu. Karar Danıştaş 6. Dairesinin 29.12.2022 tarihli kararıyla onaylanarak kesinleşti. Ancak buna rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı arazi için plan değişikliğine gitti. Arazi, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsündeki araziler, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” statüsüne alındı. İBB, Bölgenin turizm alanı olduğu, otel işletmeciliği yapılabileceği, yapılaşma için müsait olduğu anlamına gelen yeni plan değişikliği de dava etti. 

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'e ait Kilyos'taki arazi için Çevre Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı, İBB’nin açtığı davalar sonucu ikinci kez iptal edildi.

MAHKEME ANAYASA’YI HATIRLATTI

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, daha önce aynı yer için verilen yargı kararlarını hatırlatıp Anayasanın 138 maddesinde yer alan “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” fıkrasına atıf yaptı. 

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'e ait Kilyos'taki arazi için Çevre Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı, İBB’nin açtığı davalar sonucu ikinci kez iptal edildi.

YAPILAŞMAYA DUR DENİLDİ

Mahkeme, dava konusu yere ayrıcalık oluşturacak şekilde yapılaşma hakkı verildiğine, kamu yararı olmadığına, bölgede turizm alanı talebinin bulunmadığına dikkat çekerek İBB’yi haklı buldu. Çiller ailesine ait arazi için yapılan bakanlıkça yapılan imar değişikliği, istinaf yolu açık kalmak kaydıyla ikinci kez iptal edildi.

text-ad
Kuruluş Osman'da Burak Özçivit'in yerine teklif götürülen oyuncuya herkes şaşırdı Kuruluş Osman'da Burak Özçivit'in yerine teklif götürülen oyuncuya herkes şaşırdı Bursa'yı yakan hain adli kontrolle serbest bırakılan FETÖ'cü çıktı! Bursa'yı yakan hain adli kontrolle serbest bırakılan FETÖ'cü çıktı! Altın düşüşe geçti, uzman isim İslam Memiş'ten kritik uyarı geldi Altın düşüşe geçti, uzman isim İslam Memiş'ten kritik uyarı geldi Bakanlığın ''ücretsiz'' dediği halk plajındaki şezlong fiyatları ''yok artık'' dedirtti! Bakanlığın ''ücretsiz'' dediği halk plajındaki şezlong fiyatları ''yok artık'' dedirtti! YKS sonrası babası onu çiçekle karşılamıştı... Kim Milyoner Olmak İster'e yarışmacı oldu YKS sonrası babası onu çiçekle karşılamıştı... Kim Milyoner Olmak İster'e yarışmacı oldu ÖTV düzenlemesi sonrası sıfır otomobil fiyatları değişti: Bazı modellere indirim geldi ÖTV düzenlemesi sonrası sıfır otomobil fiyatları değişti: Bazı modellere indirim geldi Alemin Kıralı'nın Ayben'i Elvin Levinler'i gören tanıyamadı Alemin Kıralı'nın Ayben'i Elvin Levinler'i gören tanıyamadı Türkiye'nin turizm cennetinde yerli ve yabancı turistin yeni rotası burası oldu Türkiye'nin turizm cennetinde yerli ve yabancı turistin yeni rotası burası oldu Türkiye'nin sessiz katili bir can daha aldı: Ölü sayısı 12'ye yükseldi! Türkiye'nin sessiz katili bir can daha aldı: Ölü sayısı 12'ye yükseldi! Erdoğan'ın ''üçlü yürüyeceğiz'' dediği DEM Parti'den den ''Terörsüz Türkiye''ye itiraz geldi! Erdoğan'ın ''üçlü yürüyeceğiz'' dediği DEM Parti'den den ''Terörsüz Türkiye''ye itiraz geldi!
Google'dan 11 ilimizi yerle bir eden Asrın Felaketi için skandal itiraf Google'dan 11 ilimizi yerle bir eden Asrın Felaketi için skandal itiraf Diyarbakır'da doğanın hayaleti bir evin sürpriz misafiri oldu Diyarbakır'da doğanın hayaleti bir evin sürpriz misafiri oldu Yeni sezon öncesi Beşiktaş taraftarını yıkacak transfer! Yeni sezon öncesi Beşiktaş taraftarını yıkacak transfer! Yeni haftanın hava durumu açıklandı: Önce sıcaklar ve toz taşınımı ardından sağanak yağış var! Yeni haftanın hava durumu açıklandı: Önce sıcaklar ve toz taşınımı ardından sağanak yağış var! Ekrem İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması da iptal edildi! Ekrem İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması da iptal edildi! Memur-Sen hükümete zam teklifini yaptı: Taban aylığa 10 bin TL zam, refah payı, ikramiye... Memur-Sen hükümete zam teklifini yaptı: Taban aylığa 10 bin TL zam, refah payı, ikramiye... Bursa'daki şüpheli araç bulundu, gözaltına alınan şüpheliyi vatandaş linç etmek istedi! Bursa'daki şüpheli araç bulundu, gözaltına alınan şüpheliyi vatandaş linç etmek istedi! Maaşları düşük gösterip, elden maaş veren patronlar işte şimdi yandı! Maaşları düşük gösterip, elden maaş veren patronlar işte şimdi yandı! Başkan: Ev Hapsi'nin güzel oyuncusundan yaz tatili olay oldu Başkan: Ev Hapsi'nin güzel oyuncusundan yaz tatili olay oldu 43 işçi hayatını kaybetmişti... 3 yıl sonra dava açıldı! 43 işçi hayatını kaybetmişti... 3 yıl sonra dava açıldı!