Suriyeliler için Türkiye'de bakış açısı değişiyor !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYeniyılın ilk dakikalarını Taksim meydanında ellerinde ÖSO bayraklarıyla kutlayan Suriyeliler Türkiye'de Suriyelilere karşı bakış açısını da değiştirmeye başladı. Sosyal medyada #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum etiketi altında da çok sayıda paylaşım yapılmaya başlandı.
Yılbaşı gecesi Taksim’de kutlama yapan Suriyeliler sosyal medya gündemine oturdu. Doç. Didem Danış, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler hakkında hazırladığı raporda artık kamp yerine, ‘Kent mülteciliği’ kavramının geldiğini savunuyor. Raporda göçmen karşıtlığının tırmanışına dikkat çekiliyor.
Birgün gazetesinden Mehmet Emin Kurnaz'ın haberine göre Türkiye’de göçmenlere karşı ırkçı söylemler artıyor. Son olarak yılbaşı gecesi Taksim’de kutlama yapan Suriyeliler sosyal medya gündemine oturdu.
#ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum etiketiyle yapılan paylaşımların ileride toplumsal infial yaratabileceğine değinen uzamanlar endişeli. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Didem Danış’ın Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) için hazırladığı ‘Türkiye’de Kent Mültecileri ve Misafirperverlik’ başlıklı rapor, Suriyeli mültecilerin durumunu gözler önüne seriyor.
Raporda, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada toplam 68,5 milyon yerinden edilmiş nüfus bulunduğu ifade ediliyor. Eskiden tüm dünyada mültecilerin ağırlıklı olarak kamplara yerleştirildiği belirtilirken, son dönemde ‘serbest yerleşim’in giderek yaygınlaştığı ve ‘Kent mültecileri’ kavramının öne çıktığına değiniliyor. Kamp dışında yaşayan ve kentlerde barınmaya çalışan bu kesim, başta yoksulluk, kötü barınma koşulları, sömürü düzeyinde ağır çalışma şartları ve sağlık, eğitim gibi temel hizmetlere erişememe gibi sorunlarla karşı karşıya.
Murat Bardakçı'dan Hükümet'e çok sert Suriyeli eleştirisi
"DIŞLANMAYA MARUZ KALIYORLAR"
Rapora göre, önceki yıllarda ‘Kent mültecileri’ çalışma yaşındaki erkeklerden oluşurken son yıllarda onlara kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler de eklendi. Bu nedenle özel destek mekanizmalarına duyulan ihtiyaç arttı. Maddi imkânları sınırlı olduğu için bulundukları kentlerin en yoksul bölgelerine yerleşen ‘kent mültecileri’, kısıtlı imkân ve altyapısı olan bu mahallelerde yerli ve mülteci yoksullar arasında gerilimli karşılaşmalar yaşanmasına neden oluyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kısa sürede iktidarı kaybedeceğini ve Suriye’deki karışıklığın biteceğini öngören hükümetin, Suriyelileri ‘misafir’ olarak adlandırdığına değinilen raporda, bugün artık Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalıcılaştıklarının hem yetkililer hem de ilgili kuruluşlar tarafından kabul edildiği ifade ediliyor.
Taksim'de Suriyelilerin ÖSO bayrağı açması Meclis'e taşındı
"BU MODEL SÜRDÜRÜLEMEZ"
Türkiye’de mültecilere yönelik politikaların ‘hak tanımı’ yerine ‘yardım anlayışı’ üzerine kurulu olduğu ifade edilen raporda, toplumsal kabul düzeyinin hızla düşüyor olmasının büyük tehlikeler barındırdığı belirtiliyor. Bu dönemde misafirperverlik modelinin sürdürülemeyebileceği aktarılırken, özellikle uluslarası kuruluşlardan gelen maddi desteğin kesilmesi durumunda neler olacağının düşünülmesi gerektiği de ifade ediliyor.
Suriyeli genç kızdan iş adamına tuzak
Kampı terk eden Suriyelilere elden para dağıtılıyor iddiası
Birgün
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol