Suriye, adeta Türkiye'nin içine taşındı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBirleşmiş Milletler: Türkiye'deki mültecilerin sayısı yıl sonuna dek 2.5 milyonu bulabilir
Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre, Suriye’den mülteci akımı bu yıl da devam edecek ve 2015 sonuna dek Türkiye’deki mülteci sayısı 2.5 milyonu bulacak. Bunu söyleyen kişi BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) başındaki Helen Clark.
Helen Clark, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’e konuştu:
SURİYE KRİZİ VE TÜRKİYE: Suriye şu anda dünyanın en büyük krizi. Türkiye’de tahminen 1.7 milyon Suriyeli ve 300 bin de Iraklı mülteci bulunuyor; halen dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Ve bu insanları misafir etmek için kendi (bütçesinden) harcıyor. Türkiye şu ana dek 6 milyar dolar harcadığını söylüyor, bunun yalnızca 300 milyon doları uluslararası topluluktan gelmiş; pek dış destek bulduğu söylenemez.
SAYI 2.5 MİLYONU BULABİLİR: (Irak ve Şam) İslam Devleti (IŞİD) Türkiye’nin sınırlarına dayanmış durumda; sınır geçişlerini kontrol altında tutuyor; bu Türkiye için de, hepimiz için de ürkütücü. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2015 içinde Suriye’den 804 bin kişinin daha göçeceğini tahmin ediyor. Bu mültecilerden Lübnan ve Ürdün’e de giden olur ama Türkiye’deki mülteci sayısının bu yılın sonuna dek 2.5 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.
GAZİANTEP KAMPI DÜNYANIN EN İYİSİ: Gaziantep’teki çadır ve konteynır kamplarını gezdim. Bunların dünyanın en iyi mülteci kampları olduğunu söylemek zorundayım. Türkiye’nin bu kamplar için muazzam çaba harcadığı kanısındayım. Okullara giden, anaokullarına giden çocuklar gördüm. Gıda malzemesi satan dükkânlarda kredikartıyla alışveriş yapılıyor ve bütçenin büyük kısmını yine Türkiye sağlıyor. Temel ihtiyaçlar karşılanıyor. Bunlar gayet pahalı harcamalar ve bunu da kendi bütçesinden yapıyor. Türkiye’yi (mülteciler konusunda) dünyadaki en iyi örnek sayacağımız bir başka konu da yeni kabul ettiği yabancıların geçici çalışma usullerini düzenleyen yasa. Bu yasa mültecilere belirlenen sektörlerinde yasal çalışma imkânı veriyor.
ZENGİNLER DAHA ÇOK VERMELİ: Yoksul ülkelere verilen kalkınma desteğinin azalması endişe verici. Yoksulları nispeten istikrar içinde (yerlerinde) tutacak para Suriye, Irak gibi ülkelerdeki insani felaketlere aktarılmak zorunda kalıyor. Ve baktığımızda aslında savaş hali yaşanmasa da çok ciddi mülteci akımının bu tür ülkelerden olduğunu görüyoruz. Bu konuda İngiltere ve Almanya’dan olumlu gelişmeler var, ama (diğer gelişmiş ekonomilerin) de bu konuya öncelik vermesine ihtiyaç var.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol