Sosyal medyada hızla yayıldı, yalanlama geldi!

Güncelleme:

Denizli'de bir tekstil firmasının mor ışık altındaki tesadüfen tespit edilen ve koronavirüs geçirenlerle geçirmeyenleri ayırt ettiği iddia edilen ultraviyole ışıkla ilgili gerçek ortaya çıktı.

Denizli'de Organize Sanayi Bölgesinde bir tekstil firması yıllardır kullandığı cihaz ile ilginç bir durumu fark etti. Tekstil firmasında ürünlerin son renk kontrollerinin yapıldığı kabinde çalışan işçiler, corona virüsü hastalığı atlatan bir çalışanın cihaz başında çalışırken tırnak diplerinde beyazlık oluştuğunu fark etti.

Corona virüsü hastalığının bulaşmadığı kişiler ile karşılaştırıldığında ise ortaya çıkan fark görenleri şaşırttı. Birçok çalışanın ultraviyole ışığının altında deneme yapması üzerine corona virüsü atlatanlar ile hastalığın bulaşmadığı kişiler ultraviyole ışığının altına ellerini koyarak, karşılaştırdı. Corona hastalığını atlatan kişilerin tırnaklarında beyazlık oluştuğu ortaya çıktı.

ÇALIŞANLARDA TEK TEK TEST EDİLDİ

Çalışanların durumu İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Çerçi'ye aktarması üzerine firmada çalışan birçok kişi üzerinde denemeler yapıldı. Karşılaştırma yapılan o anların videosu ise İsmail Çerçi tarafından sosyal medyada paylaşılınca büyük ilgi gördü hatta corona testine alternatif olabileceği bile dillendirdi.

Ancak kısa süre sonra tırnaklardaki parlaklığın sebebi ortaya çıktı. Bu parlaklığın sebebi düşünüldüğü gibi corona virüsü değil virüsün tedavisinde kullanılan Favipiravir adlı ilaç.

Tekstil alanında kullanılan cihazın coronayı teşhis ettiği düşünüldü ancak gerçek başka çıktı. Foto: İHA

“VİRİSÜN NEDEN OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK”

Tesadüf eseri fark edildiğini belirten müdür Çerçi, şunları söyledi

- Geçen hafta içerisinde corona geçiren arkadaşlarımızdan biri cihazda kumaş kontrolü yaparken tırnağının parladığını fark ediyor ve geçirmeyen kişilerde tırnağının parlamadığını fark edince bana bildirdi.

- 350 kişilik firmamızda 110 kişi virüsü geçirmişti. Burada bir değerlendirme yaptık ve bu hastalığı geçiren herkeste tırnaktaki parlaklığını fark ettik. Bununla ilgili bir video çekip yayınladık ve çok da ilgi gördü.

- Sonrasında öğrendik bunun ilaçlardan kaynaklanmış olabileceği ve ilaç kullananların tırnaklarının parlayabileceği ve diğerlerinde parlama olmayacağı şeklinde doktorlardan bildirim geldi.

VİDEO ÇOK PAYLAŞILANLAR ARASINA GİRDİ

İnsan Kaynakları Müdürü Çerçi'nin sosyal medyada paylaştığı video en çok paylaşılanlar arasına girdi. Video altına yorum yapan uzmanlar ise durumun, hastalığı geçirme ile ilgisi olmadığını, tedavide kullanılan Favipiravir adlı ilacın geçici bir yan etkisi olduğunu belirterek, “Favipiravir’in etkisi ultraviyole ışıması altında tırnaklarda, deride floresans verdiğinden bahsedilmiş. Yine bilgiye göre ilacı bıraktıktan 96 saat sonra bu depolanma kaybolmuş” ifadeleri yer aldı.

CHP’li VEKİL DE YAZDI: 1946’DAN BERİ BİLİNİYOR

Videonun yayılması üzerine Twitter hesabından bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili, Genel Cerrahi Uzmanı, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Şeker de tırnaklardaki parlaklığın hastalıktan değil ilaçtan kaynaklandığını dile getirdi.

İlacın bu etkisinin 1946’dan bu yana bilindiğini ifade eden Şeker paylaşımında şunları kaydetti:

- Bu tırnaklardaki parlaklık ülkemizde Covid-19'da kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokinden (plaquenil) dolayı oluşan flöresan etki.

- İlacı kullandıktan sonra Karanlıkta belirginleşen bu ışık yayma (biyoluminesans) etkisi haftalarca devam eder ve 1946'dan beri bilinmektedir.

Seçiniz...