Sokak satıcısıydı bakın şimdi kim oldu...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSokak satıcılığı yapan üreticilerden Sabri Koçaroğlu bakın nerelere geldi.
İzmir'in Bayındır İlçesi'nin, çiçekçiliğin başkenti haline gelmesinde en önemli paya sahip üreticilerden 66 yaşındaki Sabri Koçaroğlu'nu bu günlere getiren mücadelesi, filmlere konu olacak başarıyla dolu.
50 yıl önce sokaklarda fesleğen satan ilkokul mezunu Sabri Koçaroğlu'nun hayatı akışı, Yunanistan Selanik'ten göç edip ilçeye yerleşen Zeynep Çakır'la tanışmasıyla değişti. Sokak satıcılığından tezgahtarlığa, kamyonet kasasındaki pazar satışlarından, bugün 200 dekarlık modern seralarda 600 çeşit çiçeği yetiştirebilen adeta Türkiye'yi süsleyen imparatorluk kuran Sabri Koçaroğlu, “Bizim birinci hedefimiz dürüstlüktür, sonrasında hep daha iyisini üretmek gelir. Hayatımı Zeynep teyze değiştirdi, belediyeyle adına park açıp heykelini dikeceğiz" dedi.Bayındır'da çiftçilik yapan ancak arazileri olmayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sabri Koçaroğlu'nun, ilkokul eğitiminden sonra maddi imkansızlıklardan dolayı eğitimini sürdüremedi. Koçaroğlu'da, ailesinin geçimine katkıda bunmak için, küçük sandıklar içerisinde sokak aralarında fesleğen satmaya başladı. Günde bir kasa fesleğini kısa sürede edindiği müşterileri sayesinde kolayca satmaya başlayan Koçaroğlu, 1966 yılında güçlükle satın aldığı 4 tekerlekli tezgah üzerine bu kez 4 kasa koyup satmaya başladı.
ZEYNEP TEYZEYLE HAYATI DEĞİŞTİ
Kendi ifadesiyle, '4 kasayla birlikte işleri de 4 kat artan' Sabri Koçaroğlu'nun hayatı, Yunanistan'ın Selanik kentinden göç edip ilçeye yerleşen Zeynep Çakır'la tanışmasıyla, değişti. Maddi imkansızlıklar yüzünden fazla sayıda çiçek satın alamayan Koçaroğlu, Zeynep Teyze olarak tanınan Zeynep Çakır'ın 'çiçekleri sat,. Borcunu sonra öde' önerisiyle başarı basamaklarının bir bir çıkmaya başladı. Satın aldığı kamyonet kasasında çiçekleri İzmir'e götürüp toptan satışa başladı. Ardından hem kamyonetini büyüttü, hem de işlerini. Bu kez birçok kente, yetiştirdiği çiçekleri götürüp sattı. Eşinin ve iki oğlunun da kendisine destek vermesiyle Sabri Koçaroğlu, Bayındır'ın çiçekçiliğin başkenti olmasında önemli bir paya sahip işletmesini kurdu. Koçaroğlu, bugün ilçenin farklı alanlarında toplam 200 dekar arazi üzerinde, modern ve teknolojik donanımlara sahip seralarda, 600 çeşit çiçeğin üretimini yapmaya başladı.
TÜRKİYE'Yİ SÜSLEDİ
Kendi ürettiklerinin yanısıra ithal ettiği çiçekleri de, hem yetiştirip hem de pazarlamayı başardı. Türkiye'nin her kentine çiçek satışı yapan Sabri Koçaroğlu, buralarda inşaatları yeni tamamlanan lüks sitelerden turistik bölgelerdeki 5 yıldızlı tesislere, kentlerin büyük meydanlarına kadar her noktanın güzelleşmesini, süslenmesini sağladı. İki oğluyla omuz omuza veren artık işleri onlara devretmeye hazırlanan Sabri Koçaroğlu, bugünlere gelmesini sağlayan 2013 yılında hayatını kaybeden Zeynep Çakır'a da vefa örneği gösterdi. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ile birlikte hazırladıkları projeyle, Zeynep Teyze adına park kurmayı ve heykelini yapmaya karar verdi.
DÜRÜSTLÜK İLK ŞART
Gençlik yıllarında zor şartlar yaşamasına rağmen hayal kurmayı hiç bırakmadığını söyleyen Sabri Koçaroğlu, “Hep hayal kurarak yaşadım ve kurduğum hayallerin neredeyse tamamına ulaştım. Benim için dürüstlük çok önemli. İlk şart dürüstlüktür, sonrasında hep daha iyisini üretmek gelir. Ailem çiftçilik yapardı, ama kendi toprağımız bile yoktu. Hayatımı üçe ayırmıştım. Baharda çiçek satardım. Yazın otellerde çalışırdım. Kışında fırıncılık yapardım. Sonra hepsini bıraktım tek iş olarak çiçekçilik yaptım. Benim için bu iş bir ilimdir araştırdığın, merak ettiğin, en önemlisi hayal ettiğin sürece ilerleyerek devam eder gider” dedi. İşlerini düşünerek büyüttüğünü anlatan Sabri Koçaroğlu, “Ben merdivenin her basamağında 5 yıl bekledim. Düşünüp planladım sonra yapmaya karar verdim. Geldiğim nokta şimdilik iyi. Daha büyümek gibi bir düşüncem yok. Ama çocuklarla oturup konuşacağız. Onlarda işi benden öğrendi. Her yıl yeni ürünler ortaya çıktığında taleplerin farklılaştığı bir sektörde her isteğe cevap verebilmek kolay değildir. Onun için araştırmak, görmek, merak etmek çok önemlidir. İki oğlum çok başarılı, birisi pazarlamada, diğeri yabancı ülkelerde araştırma yapıp ürün geliştirmede iyi. Bizim sloganımız var. 'Her fidan bir nefestir, onun için bir fidan da siz dikin' diye. İnsanlara bu sözle yeşili sevmesini istiyoruz" dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol