Sokağa çıkma yasakları bitti, bir dönem kapandı!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlKoronavirüs salgını nedeniyle sokğa çıkma yasağı uygulaması sürerken vatandaş ekmeğini de evde yapmaya alışmıştı. Ama normalleşmeyle birlikte bu alışkanlık da sona erdi.
Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve karantina süreciyle birlikte topyekün değişen alışveriş alışkanlıkları normale döndü. Karantina sürecinde yok satan ve ekmek yapma trendiyle mart, nisan ve mayıs aylarında en çok tercih edilen un, margarin, süt ve maya gibi ürünler haziran ayında rafta kaldı. Maden suyu ve atıştırmalık satışları öne çıkarken, ofiste çalışmaya geçişle birlikte alışveriş periyotları da yeniden hafta sonuna kaymaya başladı.
Sözcü gazetesinden Sayime Başçı'nın haberine göre perakende sektörünün en büyük alanı olan bakkal, büfe ve küçük marketlerden oluşan geleneksel perakende kanallarındaki alışveriş datasını ölçümleyen Trendbox, İstanbul'da 1.000'den fazla noktadan aldığı verilerle corona virüsü döneminde mart ayından bu yana yaşanan alışveriş değişimlerini analiz etti. Araştırmaya göre, 11 Mart itibarıyla bakkallardan sırasıyla en çok kolonya, el temizleyici, sabun, şampuan, tuvalet kağıdı gibi temizlik ürünleriyle un, makarna, konserve balık, hazır çorba gibi uzun süre dayanabilecek ve daha çok evde yapılabilecek gıdalar satın alındı.
KOLONYA DÜŞÜŞTE
Karantina sürecinin uzamasıyla birlikte, mart ve nisan ayında da alışveriş sepetinin vazgeçilmezi maya ve un olurken, bu iki ürünü kondom ve soda takip etti. Nisan ayının son haftasında ise salgınla birlikte stok yapılan kolonya, el dezenfektanları, makarna ve tuvalet kağıdı kategorilerinde düşüş yaşandı. Evde çalışanların sayısının arttığı ramazan döneminde ise kahvaltılık ürünler ve atıştırmalıklar ön plana çıktı.
ESKİYE DÖNÜŞ
Araştırmaya göre, normalleşme takviminin resmi olarak başladığı 1 Haziran itibarıyla alışverişte eskiye dönüş gözlemlenmeye başladı. Hazır çorbalar, hamur ve pasta malzemeleri, un, maya, margarin ve süt ürünlerinde son 3 aya göre yüzde 16 oranında azalma görülürken, gazlı içecekler, gofretler, kekler, çikolatalar ve maden suları ürünlerinde ise yüzde 46 oranında artış yaşandı.
Sözcü
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol