Sislioba balı yurt dışına açıldı

Sislioba balı yurt dışına açıldı
Güncelleme:

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde üretilen ve Anzer balına rakip olarak gösterilen Sislioba balı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor- Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci: "Türkiye'nin ve Avrupa'nın, kayın ile meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan en büyük lon

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde üretilen ve Anzer balına rakip olarak gösterilen Sislioba balı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

İlçeye bağlı Sislioba köyündeki ormanlık alanda üretilen organik bal,  Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerden alıcı buluyor.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sislioba balına ilginin çok fazla olduğunu söyledi.

Bölgede ağaç ve çiçek türlerinin çok fazla bulunmasından dolayı balın kaliteli ve doğal olduğunu belirten Keçeci, organik üretilen balın beğeni kazandığını ifade etti.

Keçeci, söz konusu balın yurt dışında da rağbet gördüğünü dile getirerek, üretimin az olması nedeniyle siparişlere cevap veremediklerini vurguladı.

Sislioba balının kalitesi ve lezzeti ile tanındığına değinen Keçeci, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ve Avrupa'nın, kayın ile meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan en büyük longoz ormanlarını bünyesinde barındıran Demirköy bal üretimi için çok uygun. Bölgede bal verimini artırmak için projeler üretiyoruz. Sislioba balı yurt içinde ve yurt dışında tanınmış bir durumda. Tanıtım açısından hiçbir sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız üretimi artırmak. Şu anda üretilen bal miktarı ile talebe cevap veremiyoruz. Üretilen bal tamamen doğal ve hilesizdir. Son yıllarda hileli ballar nedeniyle ülkemizde sıkıntılar yaşanıyor. Biz de bu yüzden ürettiğimiz balın kıymetini biliyoruz. Demirköy'ün tertemiz havasında üretilen balımızı pazarlamada hiç bir sıkıntı yaşanmıyor.''

- "Anzer balına eş değer"

Köy muhtarı Hayrettin Buğdaycı da ürettikleri balın Anzer balına eş değer olduğunu savundu.

Doğal yöntemlerle ürettiklerin bala olan ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Buğdaycı, talebi karşılamakta sıkıntı çektiklerini vurguladı.

Sislioba balını yurt dışına da gönderdiklerini belirten Buğdaycı, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere bal gönderdik. Balımıza talep var ancak üretim az. Arıcılığı köyümüzde geliştirmek ve talebi karşılamak istiyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalarda Sislioba balının değerli olduğuna kanaat getirildi. Avrupa ülkelerinden talepler var. Yılda yaklaşık 5 ton bal üretilebiliyor. Balımızı pazarlama konusunda hiç sıkıntı çekmiyoruz. Hatta hasat öncesi müşterilerimiz arayarak bal ayırtıyor. Balımızın mide, karaciğer, öksürük, soğuk algınlıkları gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor."

 

 

Etiketler organik Anzer balı