Sinop'ta Fetö/pdy Operasyonu

Sinop'ta Fetö/pdy Operasyonu
Güncelleme:

Cumhuriyet Başsavcısı Kaya:- "Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 7 şüpheliden 5'i hakkında tutuklama kararı verildi. Adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 8 şüpheliden tamamı hakkında da yurt dışı çıkış yasağı ve imza

SİNOP (AA) - Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Silahlı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik kentte yürütülen operasyon kapsamında 15 şüpheliden 5'inin tutuklandığını, 8'i hakkında da yurt dışı çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol kararı alındığını bildirdi.

Kaya, Sinop Adalet Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Silahlı Fetullahçı Terör Örgütü/PDY'nin Sinop yapılanmasına yönelik 13 Mart 2015 tarihinden itibaren soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yapılan soruşturmada silahlı terör örgütü PDY'nin Sinop ilinde örgütün finansmanı konusunda aktif çalışma yaptığı, himmet, burs, kurban parası, öğrencilere yardım adı altında miktarı belirlenemeyen fon değerlerini, dini duyguları istismar etmek suretiyle topladığını anlatan Kaya, legal görünümlü illegal şirket kurarak bu şekilde topladığı miktarı, belirsiz paranın bir miktarını hayali ortaklar yolu ile şirket hisse miktarı olarak gösterip, sisteme dahil ettiğinin anlaşıldığına dikkati çekti.

Oluşturulan ışık evleri marifeti ile örgüte finans ve eleman kazandırılmaya çalışıldığı, legal görünümlü illegal şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren özel okul ve yurtların bir kısmının arazilerinin usulsüz olarak 49 yıllığına kiralandığını aktaran Kaya, şöyle devam etti:

"Yine bu şirkete bağlı faaliyet gösteren dershane ve öğrenci yurdunun mevzuata aykırı biçimde faaliyetine devam ettiği tespit edildi. PDY'nin ev anneliği, ev ablalığı, BTM'lik, BBTM'lik, bölgecilik isimli örgütsel kodlar ile öğrenci evleri üzerinde hakimiyet kurarak, burada kalan öğrencilerin tam bir örgüt disiplini ile eğitime tabi tutulduğu, özellikle öğrenci evlerinde kalan öğrenciler ile haberleşme konusunda şifreli bir dil kullanıldığı, legal görünümlü illegal dernek çatısı altında faaliyette bulunarak örgüte finans ve eleman kazandırma yönünde çalışmalar yapıldığı saptandı. Bu dernek çatısı altında oluşturduğu mütevelli heyetleri ile toplanacak himmet, bağış, burs ve kurban paralarını belirlediği, özellikle 17 Aralık sürecinden sonra dernek çatısı altında sürdürülen faaliyetlerin, ev toplantıları şeklinde organize edildiği, tüm bu faaliyetlerin il abisi olarak değerlendirilen ve halen firari olan şüpheli tarafından takip edildiği anlaşıldı."

Kaya, soruşturma kapsamında Sinop Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Mücadele Şubesinin talimatları doğrultusunda ortak hareket ettiğini vurguladı.

Başsavcı Kaya, bu kapsamda İstanbul, Ankara, Boyabat, Samsun, Sungurlu, Edirne, Küçükçekmece, Denizli, Terme, Çarşamba, Tercan, Konya, Ordu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılıkları, Samsun Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Üst Kurulu, Sinop Milli Eğitim Müdürlüğü, Sinop Üniversitesi Rektörlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığının çalışmalarından istifade edildiğini anlattı.

Kentte faaliyet gösteren legal görünümlü illegal nitelikte olduğu iddia edilen şirket ve bu şirkete bağlı özel okul, yurt, eğitim merkezinde alınan mahkeme kararları uyarınca suç delilerinin elde edilmesi amacıyla 26 Ocak'ta arama, el koyma ve imaj alma işlemleri gerçekleştirildiğini ifade eden Kaya, bu tarihin belirlenmesinde özellikle okul, yurt ve eğitim merkezlerinde eğitim öğrenim gören veya kalan öğrencilerin mağdur olmaması için yarı yıl tatilinin beklendiğinin altını çizdi.

Kaya, aralarında doktor, hemşire, üniversite öğrencisi, esnaf, üniversite öğretim görevlileri, müftülük personeli, öğretmenlerin de bulunduğu dosya şüphelilerinin ev, iş yeri ve araçlarında suç delillerine ulaşılması amacıyla 2 Şubat'ta arama, el koyma ve imaj alma işlemlerine başlanıp 3 gün devam ettiğini bildirdi.

Şüphelilerin biri hariç hiçbirinin nezarethanede tutulmadığı, yakalandıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilerek ifadelerinin alınmasından sonra Sulh Ceza Hakimliği veya Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine adli kontrol veya tutuklama istemiyle sevk edildiklerini anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 7 şüpheliden 5'i hakkında tutuklama kararı verildi. Adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 8 şüpheliden tamamı hakkında da yurt dışı çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol kararı alınmıştır. Arama faaliyetleri sırasında haklarında mevcutlu hazır edilmeleri talimatı verilen şüphelilerden 5'inin yurt dışında oldukları, muhtemelen soruşturmadan kaçmak amacı ile yurt dışına çıktıkları anlaşılmıştır. Yurt içinde oldukları anlaşılan 13 şüpheli ise bilinen adreslerinde bulunamamıştır. Tercan ve Sungurlu Cumhuriyet Başsavcılıklarınca talimatımız üzerine Sinop ilinde bilinen adreslerinde bulunamayan şüphelilerin bu adreslerde olduğunun anlaşılması üzerine eş zamanlı operasyon yapılmış, bu şüpheliler Cumhuriyet Başsavcılığımıza nakledilmişlerdir. Soruşturma halen devam etmektedir.

Başsavcı Kaya, soruşturma sürecinde Sinop'ta yayın hayatını sürdüren basın yayın organlarının çoğunluğunun ilkelere riayet ettiğini, bunun da Cumhuriyet Başsavcılıklarınca memnuniyetle karşılandığını sözlerine ekledi.