Seçimde ‘evet’ mührünü kıran vatandaşa emsal ceza

Seçimde ‘evet’ mührünü kıran vatandaşa emsal ceza
Güncelleme:

İstanbul Beyoğlu’nda 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy kullanmak üzere gittiği sandığın ‘evet’ mührünü kırarak, pusula ve zarfı yırtan vatandaş 3 yıl hapse mahkum edildi.

2015 Genel Seçimlerinde, BEDAŞ Taksim Boğaziçi Elektrik Kurumunda bulunan 1097 numaralı seçim sandığında, oy pusulasıyla zarfını yırtarak ‘evet’ mührünü kırdığı iddiasıyla 7 yıla kadar hapsi istenen Leyla Ç.’nin (55) yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde görülen son duruşmada sandık başkanı Nuri K., tanık olarak dinlendi. Seçim günü oy kullanmaya gelen sanık Leyla Ç.’nin taşkınlık yapmaya başladığını söyleyen tanık Nuri K., “Etrafta bulunan kişilerin oy verme düzeni bozuldu. Kendisini uzaklaştırdık. Yaptığımız tespitte kendisine verilen bir adet mührü kırmış, pusula ve zarfı yırtmıştı. Konuya ilişkin tutanak tuttuk” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanığın “kamu malına zarar vermek” suçundan 1 yıl 6 ay, “oy pusulalarını veya her türlü seçim evrakını zapt etme, imha etme, bozma” suçundan da 1 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 3 yıl hapse çarptırdı. Mahkeme, sanığın suç işleme konusundaki eğilimini dikkate alarak, cezanın ertelenmesi halinde sanığın suç işlemeyeceğine dair vicdani kanaat oluşmadığına dikkat çekti. Bu nedenle hapis cezasını ertelemeyen ve adli para cezasına çevirmeyen mahkeme, herhangi bir indirime de gitmezken, sanığın yargılama sürecinde mahkemeye olumlu bir davranış göstermemesi nedeniyle lehine olan yasa hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verdi. Öte yandan, cezanın onanması halinde Leyla Ç., 3 yıl boyunca herhangi bir siyasi partinin yöneticisi veya denetçi olamayacak.

“KAŞEYİ KIRDIM, MEMURLARIN YÜZÜNE FIRLATTIM"

Dava kapsamında daha önce hakim karşısına çıkan ve kimlik tespitinde aylık gelirini soran mahkemeye, “Aylık gelirim mahkemeyi ilgilendirmez” yanıtı veren sanık Leyla Ç., mahkemenin uyarısına rağmen, ayakta değil oturarak savunma yapmıştı. Seçim günü oy kullanmak için sandığa gittiğini kaydeden sanık Leyla Ç, “Kaşe, pusuladaki işaretli alana göre büyüktü. Bu, bizim kullandığımız oyun iptal olmasına neden olacağından kızdım ve kaşeyi kırdım. Seçim memurlarının yüzüne attım. Ancak pusulayı ve zarfı yırtmadım. Bu suçlamayı kabul etmiyorum” şeklinde konuşmuştu.

7 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, sanık Leyla Ç.’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde Beyoğlu’ndaki BEDAŞ Taksim Boğaziçi Elektrik Kurumunda bulunan seçim sandığında agresif hareketlerde bulunduğu iddia edilmişti. Leyla Ç.’nin oy pusulasını yırtarak, ‘evet’ mührünü kırdığı ve çevresindekilere zorluk çıkardığı kaydedilen iddianamede, kamu malı niteliğinde olan eşyalara zarar verdiğinin olay günü tutulan tutanakla sabit olduğu belirtilmişti. Leyla Ç.’nin “kamu malına zarar vermek” ve “Oy pusulalarını veya her türlü seçim evrakını zapt etme, imha etme, bozma” suçlarından 1 yıl 6 aydan 7 yıla kadar hapsi istenirken, ceza alması durumunda, mahkum olduğu hapis cezası boyunca seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması talep edilmişti.

İHA

text-ad
Etiketler ceza mühür evet
İstanbul'un en ünlü AVM'lerinden biriydi... Tarihe karıştı! İstanbul'un en ünlü AVM'lerinden biriydi... Tarihe karıştı! Fatih Terim'e soruldu: ''Fenerbahçe neden şampiyon olamıyor ?'' Fatih Terim'e soruldu: ''Fenerbahçe neden şampiyon olamıyor ?'' Çocuklarının yanında saldırıya uğrayan ve Türkiye'nin gündemine oturan babadan dikkat çeken iddia Çocuklarının yanında saldırıya uğrayan ve Türkiye'nin gündemine oturan babadan dikkat çeken iddia Meteoroloji uyardı: Bu illerimizde gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor! Meteoroloji uyardı: Bu illerimizde gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor! ''Operasyondan önce AK Parti ve MHP'li yöneticiler aradı'' ''Operasyondan önce AK Parti ve MHP'li yöneticiler aradı'' Türkiye'nin boşanma kararı alan ''altın gelini''nden 5 kiloluk altın takı açıklaması Türkiye'nin boşanma kararı alan ''altın gelini''nden 5 kiloluk altın takı açıklaması Uzman isim ''10 milyona yakın mağdur seçmen var'' diyerek kademeli emeklilikte tarihi açıkladı Uzman isim ''10 milyona yakın mağdur seçmen var'' diyerek kademeli emeklilikte tarihi açıkladı Herkes altına, gümüşe, dövize yatırım yaparken o yatırımını bakın neye yaptı! Herkes altına, gümüşe, dövize yatırım yaparken o yatırımını bakın neye yaptı! Antalya'nın onlarca metrelik falezlerinde ölümle yaşam arasındaki çizgide ''şifa'' mesaisi kamerada! Antalya'nın onlarca metrelik falezlerinde ölümle yaşam arasındaki çizgide ''şifa'' mesaisi kamerada! Sihirli Annem'in minik Tuğçe'sinin 41 kiloluk değişimi olay oldu! Sihirli Annem'in minik Tuğçe'sinin 41 kiloluk değişimi olay oldu!
Kızılırmak'taki facianın altından cinayet çıktı! Doktorun kan donduran planı Kızılırmak'taki facianın altından cinayet çıktı! Doktorun kan donduran planı 5 yaşındaki oğlunu ''Evi cinler sardı'' diyerek öldürdü 5 yaşındaki oğlunu ''Evi cinler sardı'' diyerek öldürdü Sipariş getiren kurye gizlice eve girdi; genç kadın kabusu yaşadı Sipariş getiren kurye gizlice eve girdi; genç kadın kabusu yaşadı Erdoğan'dan Netanyahu'ya: ''Kuyruk acısı belki de hiç geçmeyecek'' Erdoğan'dan Netanyahu'ya: ''Kuyruk acısı belki de hiç geçmeyecek'' Bakan Şimşek'ten gündem olacak sözler: ''Bu sene başımıza gelmeyen kalmadı'' Bakan Şimşek'ten gündem olacak sözler: ''Bu sene başımıza gelmeyen kalmadı'' ''CHP'nin olağanüstü kurultayı iptal edilsin'' talebi reddedildi ''CHP'nin olağanüstü kurultayı iptal edilsin'' talebi reddedildi Türkiye'ye gelen Japonya Prensesi'nden Anıtkabir'de Atatürk'e ağlatan saygı Türkiye'ye gelen Japonya Prensesi'nden Anıtkabir'de Atatürk'e ağlatan saygı Emekli albay Orkun Özeller tutuklandı Emekli albay Orkun Özeller tutuklandı Almanya'nın en büyük bankasından altın için yeni tahmin Almanya'nın en büyük bankasından altın için yeni tahmin Çocuklarının gözü önünde babaya tokat atan şüpheliye büyük şok! Çocuklarının gözü önünde babaya tokat atan şüpheliye büyük şok!